June Smart Oven IoT VrijdagmiddagVideo

VrijdagmiddagVideo: IoT-oven zorgt automatisch voor culinaire hoogstandjes

by Redactie IoT Journaal1 mei 2020

Het lost niet echt een nijpend probleem op, maar het veraangenaamt het leven wel. We hebben het over de combinatie van IoT, Artificial Intelligence, een videocamera, beeldherkenningsoftware en…een oven. Hoe dat zit? Dat ziet u in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

“It’s an oven, but not as we know it.” De June Smart Oven is in principe een oven die ook als Air Fryer fungeert. Maar er is meer. Veel meer. Want het apparaat is in staat zelfstandig te herkennen welk gerecht u er in stopt om te bereiden. En inderdaad: daarna gaat de oven zelf aan de slag met de juiste temperatuur en bereidingstijd. Zonder dat u daar zelf bij hoeft te blijven of actie hoeft te ondernemen. En uiteraard is The June een IoT-apparaat: via WiFi krijgt het de nodige updates (inclusief recepten) en communiceert het zowel met een bijbehorende app als met Alexa, de slimme spraakgestuurde persoonlijke assistent van Amazon. Vandaar dat er in de specificaties niet alleen het maximaal vermogen (1800 wat) en de inhoud (28 liter) staan, maar ook zaken als de gebruikte processor (Nvidia Tegra K1 Quad Core op 2,3 Ghz), de hoeveelheid ramgeheugen (2 GB), de maximale capaciteit van de ingebouwde SSD-schijf (8 GB) én de ingebouwde viceocamera (1920×1080 met 30 fps).

Gewaarschuwd mens telt voor twee

De twee oprichters van het Amerikaanse June zijn beiden oud-werknemers van fabrikant Apple. Dat verklaart wellicht twee dingen: allereerst de wil om iets eenvoudigs (een oven) uit te rusten met high tech snufjes die er tot dusver niet verkrijgbaar voor waren. Hetzelfde principe gold namelijk ook voor de mobiele telefoon. Daar heeft Apple een ‘smartphone’ van gemaakt. Het tweede is het feit dat de prijs aan de stevige kant is. Net als bij de meeste Apple-producten. Want een June aanschaffen, komt u letterlijk duur te staan. De meest eenvoudige uitvoering komt bij u thuis voor een luttele 499 dollar. En dan moet er vermoedelijk ook nog apart een omvormer van 220 volt naar 110 volt bij worden gekocht. Want tot dusver werkt het apparaat alleen op 110 volt. Wie voor de ‘Gourmet Package’ gaat, moet 699 dollar neertellen. Voor de meerprijs wordt een aantal extra accessoires meegeleverd en krijgt u een driejarig abonnement op de receptentoevoer voor de oven en de app. Een los abonnement kost overigens 49 dollar per jaar. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: op Amazon wordt stevig geklaagd over het functioneren van het apparaat. En de Smart Oven is volgens de June-website ‘uitverkocht’. Maar de promovideo is in ieder geval wél beschikbaar.