Ebo Robot VrijdagmiddagVideo Kat IoT

VrijdagmiddagVideo: IoT-robot is het ideale speelkameraadje voor de kat

by Redactie IoT Journaal15 november 2019

De combinatie Internet of Things en huisdieren is – in een potentie – een goudmijn. Althans, dat denkt een behoorlijk aantal startups die brood zien in de liefde van mensen voor katten, honden en goudvissen. Wereldwijd wordt er immers jaarlijks nogal wat geld uitgegeven aan het geliefde huisdier. Waarom zou daar een deel niet van worden besteed aan high tech-snufjes voor kat, hond of goudvis? Het beginnende bedrijfje Enabot uit Hong Kong heeft er zeker vertrouwen in: het is de bedenker van de Ebo, ‘The Smart Companion for Your Cat’. Een prima onderwerp voor de VrijdagmiddagVideo van IoTJournaal.

Een kat alleen is maar een kat alleen. Sterker nog: volgens de makers van Ebo, het gerobotiseerde speelgoedkameraadje voor katten, is een kat alleen ook nog eens een eenzame, verveelde, kat die gevaar loopt om ernstig dik te worden. Om dat tegen te gaan – en om een aardige hoeveelheid geld te verdienen – zijn de mensen achter het bedrijf aan de slag gegaan. Het resultaat: Ebo. De robot is uiteraard multifunctioneel uitgevoerd. Allereerst dient het als autonoom opererende (inclusief automatische obstakeldetectie) speelkameraad voor de solitaire kat, compleet met opzetaccessoires, een laser, geluidgenerator en lichtgevende ogen. Om de kat te kunnen blijven verrassen, hebben de makers in de ‘Pro-editie’ ook nog eens Artificial Intelligence-algoritmes ingebakken. Voor het  broodnodige contact met de buitenwereld (in dit geval de eigenaar van de kat) via het internet wordt gebruikgemaakt van WiFi. Verder kent het apparaat een camera (1080 pixels) waarmee videobeelden worden gestreamd en foto’s zijn te maken. Zodra de Ebo weer moet worden opgeladen, keert het zelfstandig terug naar zijn oplaadstation. Voor wie ook nog alle activiteit én de gezondheidstoestand van de kat continu wil kunnen zien, is er ook nog een optionele halsband. Het geheel wordt bediend (inclusief de mogelijkheid om een speelschema op te stellen) en beheerd via een smartphone app. Die software stelt de gebruiker ook in staat om met de kat in kwestie te communiceren.

Kost dat?

Een high tech kattenspeelkameraadje ontwikkelen, kost tijd en geld. Voor dat laatste hebben de makers zich gewend tot het crowdfunding platform Indiegogo. Het oorspronkelijke financiële doel was alleszins bescheiden te noemen: omgerekend slechts 4.633 euro. Met nog dertig dagen te gaan – bij het schrijven van dit bericht – tot het sluiten van de fondsenwerving, blijkt echter dat er nogal veel katteneigenaren het idee en ‘t product zien zitten. De teller staat vandaag namelijk op 119.725 euro. Met dank aan 629 enthousiaste geldschieters. Voor wie nog wil instappen, zijn er de nodige aanbiedingen via Indiegogo. Allereerst is er de ‘Kerst-editie’ van de standaard Ebo. Die wordt nog in december dit jaar verscheept tegen betaling van omgerekend krap 143 euro. Wie daar nog eens de halsband bij wil hebben, moet wat langer wachten (mei 2020) én iets meer betalen (163 euro). De pro-editie (die met de AI-algoritmes) kost 180 euro en komt in juni 2020 op de markt. Een combinatie van de Pro met halsband brengt de financiële schade op een luttele 197 euro. Wie eerst eens met ogen wil zien wat de Ebo nou eigenlijk kan, wordt op de wenken bediend door het obligate wervende filmpje dat nou eenmaal hoort bij een crowdfundingactie.