Thee IoT

VrijdagmiddagVideo: IoT staat voor ‘Internet of Tea’

by Redactie IoT Journaal14 december 2018

Een warm kopje thee. Als wij de Engelsen moeten geloven, is dat zo’n beetje de oplossing voor al het leed in de wereld. Maar hoe maak je het perfecte kopje warm water met theebladeren? Gebruiken je daarvoor ‘gewoon’ de antieke fluitketel of de Quooker die heet water genereert? Natuurlijk niet. Dat is allemaal zoooo 2017. Voor het ideale kopje thee zet je IoT in: Internet of Tea!

Deze editie van de VrijdagmiddagVideo valt in de categorie ‘#Stomdatwijdaarnieteerderaanhebbengedacht’. Het ideale kopje thee bereiden, is namelijk precisiewerk, hebben wij inmiddels begrepen. Naast de theebladeren zelf, zijn met name de temperatuur en de bereidingstijd van belang. Laat een Canadese startup nou net die drie zaken te hebben geadresseerd met zijn ‘Qi Aerista’. Dat is niet zomaar een waterkoker, nee het is een heuse ‘Smart Tea Brewer’. Op hun website zeggen de makers dat zij al in 2013 zijn gestart met het bedenken van hun (inmiddels gepatenteerde) IoT-theemaker. In 2017 werd het eerste exemplaar ook daadwerkelijk geproduceerd. Hier is klaarblijkelijk lang en goed over nagedacht. Om het helemaal af te maken, levert de producent ook nog een reeks theesoorten via de aloude pakketpost. Geïnteresseerden kunnen zelfs een thee-abonnement afsluiten.

Hoe werkt het dan?

De Qi Aerista werkt in de basis met voorgeprogrammeerde temperaturen en bereidingstijden. Da’s niet zo heel erg high tech. Het wordt pas helemaal 2018 door de toepassing van IoT; The Internet of Tea. Want het apparaat is standaard uitgerust met zowel Bluetooth- als WiFi-connectiviteit. En een bijbehorende app voor de smartphone. Met dat laatste kan de theeliefhebber bijvoorbeeld eigen theerecepten invoeren en allerhande meldingen krijgen van de Qi Aerista (‘De thee is klaar’).

Wat kost dat dan?

Voor het perfecte kopje thee moet wel wat worden betaald. Om precies te zijn: 189 Amerikaanse dollars. Ingezeten van de Europese Unie moeten daar nog eens 20 tot 25 euro verzendkosten bij optellen. Geen koopje, maar u krijgt dan wel een state of the art theemaker in huis. Wie eerst het apparaat in actie wil zien voordat de credit card wordt getrokken, kan bij ons terecht voor een demonstratiefilmpje.