Effie Ironing IoT

VrijdagmiddagVideo: IoT strijkt alles glad!

by Redactie IoT Journaal11 mei 2018

Het kan makkelijk in de top drie van ‘minst populaire huishoudelijke taken’ staan: strijken. Het is ons een raadsel dat daar nou nog geen technologische oplossing voor is gevonden. Als er zelfrijdende auto’s en zelfvarende schepen mogelijk zijn, waarom is het zelfstrijkende strijkijzer er nog niet? Gelukkig brengt ook hier Internet of Things soelaas. Maak kennis met Effie, de zelfstrijkende redder in nood.

De twee Britse bedenkers, Rohan Kamdar en Trevor, hadden er genoeg van: het moest toch mogelijk zijn om iets beters met je tijd te doen dan achter de strijkplank te staan of de boel naar de stomerij te brengen? Het resultaat van hun inventieve frustratie is Effie. Een apparaat dat de functie van een stoomstrijkijzer vervult én kleding (of ander textiel) opfrist. Dat laatste mag je zelfs letterlijk opvatten: dankzij geurcapsules – los verkrijgbaar – krijgen de gestreken spullen namelijk een fris geurtje.

Een druk op de knop

Effie werkt nogal eenvoudig, aldus zijn uitvinders. Hang de kleren er in – meng gerust overhemden, t-shirts, rokken en broeken of soorten stof (polyester, katoen, zijde, viscose en spijkerstof bijvoorbeeld) door elkaar – en druk op de enige knop die het apparaat rijk is. Vervolgens is het even wachten (drie minuten om precies te zijn) en hoppa: de kleding is keurig gestreken en ruikt nog lekker ook! Wie het strijkproces wil volgen, kan daarvoor de bijbehorende app downloaden. Effie gebruikt stoom om de boel glad te strijken, zonder dat het de boel laat verbranden, zo beloven zijn bedenkers. Een paar kleine minpunten:

  • De Effie is geen al te klein apparaat (80cm x 25cm x 128cm).
  • De Effie heeft een waterreservoir met een capaciteit voor slechts twaalf kledingstukken.
  • De Effie kan vooralsnog geen lange kledingstukken (bijvoorbeeld een langere jas of jurk) aan.
  • De Effie is geen goedkoop apparaat (699 Britse ponden, circa 793 euro).
  • De Efffie is al in 2017 aangekondigd, maar wordt pas in 2019 op de markt verwacht.

Het is dus nog even wachten totdat de Effie in huis kan worden gehaald. Tot die tijd hebben wij in ieder geval een mooi, begerig makend, filmpje. Videootje!