Ebo Air VrijdagmiddagVideo IoT

VrijdagmiddagVideo: IoT-waakrobot rolt door het huis

by Redactie IoT Journaal11 juni 2021

Een slim beveiligingssysteem met camera’s en dergelijke, is inmiddels een vertrouwd iets geworden. Inclusief het feit dat veel van die systemen met internet verbonden zijn, zodat de huiseigenaren op afstand kunnen zien of er ongenode gasten binnen proberen te komen. Toch kan het beter én vriendelijker. Door bijvoorbeeld een knuffelrobot ook als ‘waakhond’ te laten fungeren. Zoals in deze editie van de VrijdagmiddagVideo van IoTJournaal is te zien.

Wij hebben al eerder aandacht besteed aan het bedrijfje Enabot uit Hong Kong. Het is de bedenker van de Ebo, ‘The Smart Companion for Your Cat’. En nu komt daar een nieuwe Ebo-versie bij: de Air. Het is nog steeds een autonoom opererende (inclusief automatische obstakeldetectie) speelkameraad voor de solitaire kat, compleet met opzetaccessoires, een laser, geluidgenerator en lichtgevende ogen. Met ook nog eens Artificial Intelligence-algoritmes ingebakken. Voor het  broodnodige contact met de buitenwereld via het internet wordt gebruikgemaakt van WiFi. Verder kent het apparaat een camera (1080 pixels) waarmee videobeelden worden gestreamd en foto’s zijn te maken. Zodra de Ebo weer moet worden opgeladen, keert het zelfstandig terug naar zijn oplaadstation. Het geheel wordt bediend (inclusief de mogelijkheid om een speelschema op te stellen) en beheerd via een smartphone app. Die software stelt de gebruiker ook in staat om via de Ebo Air te communiceren. Tot dusver wijken de specificaties niet af van de ‘gewone’ Ebo. Maar de Air is nu ook te gebruiken als ‘waakrobot’. Het kan zelfstandig beveiligingsrondjes maken door het huis, bijvoorbeeld. En het herkent ‘vertrouwde gezichten’ (inclusief huisdieren). Zodra er ongenode gasten binnenkomen, dan geeft de Ebo Air dat meteen door via de app.

Kost dat?

Zoals Enabot al eerder heeft gedaan, wordt weer extern kapitaal gezocht. Want zo’n high tech waakrobot ontwikkelen, kost tijd en geld. Voor dat laatste hebben de makers zich gewend tot het crowdfunding platform Indiegogo. De teller staat vandaag op een niet onverdienstelijke 210.160 euro. Met dank aan 1.580 enthousiaste geldschieters. Voor wie nog wil instappen, zijn er de nodige aanbiedingen via Indiegogo. Zoals de ‘Special Offer’ waarmee u een Abo Air in huis kunt halen voor een luttele 129 Amerikaanse dollars (adviesverkoopprijs 169 dollar). Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Ebo Air in november dit jaar naar de klantenkring verstuurd. Wie eerst eens met ogen wil zien wat de Ebo Air nou eigenlijk kan, wordt op de wenken bediend door het wervende filmpje dat nou eenmaal hoort bij een crowdfundingactie.