Brü Thee

VrijdagmiddagVideo: IoT zorgt voor het perfecte kopje thee

by Redactie IoT Journaal22 november 2019

Er is inmiddels een grote hoeveelheid diverse slimme – op Internet of Things-technologie gebaseerde – apparaten voor het huishouden op de markt. Maar wat wij nog eigenlijk misten, was een intelligente theezetmachine. Gelukkig wordt binnenkort die lacune ook opgevuld. Dankzij een Zwitserse startup die de Brü heeft bedacht: de slimme theezetter. Ideaal ook voor deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

“Perfect Tea At The Push Of A Button.” Het is de belofte van de Zwitserse startup Brü die op deze manier zijn zelfbedachte Brü-theesysteem aan de man/vrouw probeert te brengen. Zoals zoveel startende bedrijven, gaat Brü uit van een levensgroot alledaags probleem: hoe krijg je op een makkelijke manier keer op keer de perfecte kop thee? Want de huidige opties zijn suboptimaal, zo vinden de Zwitserse entrepreneurs. In een tijd dat zo’n beetje alles in het huishouden verslimt, is het raar dat een kop of pot thee zetten doorgaans nog op een archaïsche manier moet gaan: water koken, losse theeblaadjes of een theezakje d’r in en vervolgens laten trekken. Er zijn weliswaar ook iets modernere manieren om thee te zetten, zoals de apparaten van Nestlé, maar daar zitten weer andere haken en ogen aan. Zoals het simpele feit dat je dan gedwongen bent om speciale theecapsules aan te schaffen. Dat moet beter, makkelijker en slimmer kunnen, aldus de Zwitsers achter Brü. En die gedachte leverde ’s werelds eerste intelligente theezetmachine op.

Hoe werkt het dan?

De Brü ziet er op het eerste oog niet veel anders uit dan een gewoon koffiezetapparaat. Maar wie wat verder kijkt, ziet dat er wel wat verschillen zijn. Zoals het simpele feit dat er geen koffiefilters in passen, dat er een optie is om de watertemperatuur én de ‘zettijd’ in te stellen én dat er een app voor de smartphone bij wordt geleverd. Het mooie van de Brü is verder dat er zowel losse theeblaadjes als theezakjes in kunnen. Voordat u naar de winkel rent of de webshops af gaat struinen: het apparaat is (nog) niet te koop. De makers proberen eerst via crowd funding het nodige geld bij elkaar te sprokkelen voor de productie. En dat lukt overigens bijzonder aardig. Via twee crowd funding platforms (Indiegogo en Kickstarter) hebben zij inmiddels in totaal een slordige 991.642 euro binnen weten te halen. Blijven er drie vragen over. Allereerst: wat moet ’t apparaat kosten? Het antwoord daarop is eenvoudig: de adviesprijs van de instapversie ligt op 155 euro. Wie snel is, kan nog intekenen via Indiegogo.com om een apparaat te scoren tegen een gereduceerde prijs (91 euro). Vervolgens is het de vraag wanneer het de Brü wordt verscheept. Volgens de makers zal dat in mei 2020 zijn. En de laatste vraag: hoe werkt dat dan in de praktijk, zo’n slimme theezetter? Daarvoor heeft de Brü een filmpje gemaakt.