Travelmate suitcase

VrijdagmiddagVideo: “It’s luggage, Jim. But not as we know it!”

by Paul11 november 2016

Het leven van reizigers op de een of andere manier veraangenamen. Dat is – kort samengevat – de missie van de Amerikaanse startup Travelmate Robotics. Het eerste product dat zij op de markt willen brengen, is een IoT-koffer. “It’s luggage Jim. But not as we know it.”

Een koffer voorzien van sensoren, een GPS-device, elektromotor, led-verlichting, machine learning-software (open source), Bluetooth én een bijbehorende app. Da’s in het kort wat de Travelmate-koffer behelst. Je zou het kunnen vergelijken met de autonoom rijdende auto. Even de koffer via Bluetooth ‘pairen‘ met de smartphone en het bagagestuk volgt de eigenaar als een trouw viervoeter. Daarbij navigeert het geheel zelfstandig om obstakels heen. De (uitneembare) GPS-tracker zorgt er ook voor dat de eigenaar altijd weet waar de koffer uithangt. Ideaal voor de frequente reiziger.

Waakrobot

En er is meer, zo belooft de producent. Dankzij de mogelijkheid om hulpstukken te monteren, kan de Travelmate bijvoorbeeld ook nog in een woonhuis of kantoor patrouilleren. Kwestie van een connected beveiligingscamera monteren die de beelden naar de smartphone streamt. Zo wordt de slimme koffer een attente waakrobot. Simpel toch?

Crowdfunding

In de zomer van 2017 moet het zover zijn. Dan komen er maar liefst drie uitvoeringen van de Travelmate IoT-koffer op de markt. Althans, dat is de bedoeling van Travelmate Robotics-CEO David Near. Om dat te verwezenlijken is er nog wel wat geld nodig. Vandaar dat zijn bedrijf via de crowfunding site Indiegogo een startbedrag aan het werven is. Overigens gaat het om een bescheiden aantal dollars: 4000 om precies te zijn. Het lijkt er eerder op dat David Near de Indiegogo-campagne gebruikt als middel om meer publiciteit te krijgen, dan dat het een serieuze investeringsronde betreft. De teller staat vandaag op 4772 dollar, dankzij acht geïnteresseerde ‘investeerders’. Er is nog een maand te gaan, dus wie weet op welk eindbedrag Travelmate Robotics uit zal komen.

De kleinste Travelmate moet in de ‘overhead luggage bin‘ van vliegtuigen passen en kost een luttele 399 dollar. Hoe die IoT-koffer in de praktijk werkt? Videootje!