VrijdagmiddagVideo Haxon Smart AirFan

VrijdagmiddagVideo: Koel of warm de nacht door met IoT!

by Redactie IoT Journaal3 december 2021

De één heeft het warm, terwijl de ander weer bijna bibberend onder de lakens ligt. Het is voor sommige koppels niet makkelijk om samen in één bed een goede nachtrust te krijgen. Terwijl voldoende slaap toch één van de voorwaarden is voor de goede gezondheid. Gelukkig is daar een oplossing voor. U raadt het al: dankzij IoT als basistechnologie. Zoals in deze editie van de VrijdagmiddagVideo is te zien.

De Smart AirFan is geen simpele ventilator. Althans dat stelt Haxson, het Amerikaanse bedrijfje, gevestigd in Philadelphia. Natuurlijk voorziet het apparaat de eigenaar van koele lucht, maar het heeft nog negentien andere functies. En het is voorzien van ondersteuning van de virtuele persoonlijke assistenten Google Home en Alexa. Zoals Haxson het zelf zegt: “One size fits all.”

Koel, warm én zuiver

Koele én warme lucht blazen zijn de belangrijkste twee functies van de Smart AirFan, met dank aan een ingebouwde temperatuursensor. Het is verder in staat om de lucht ook nog eens te zuiveren (dankzij een ingebouwd UV-filter, carbon filters en een ‘ionizer’). Daarnaast heeft het een ingebouwde wekker (onder andere wakker worden met een gesimuleerde zonsopgang), speakers (met Bluetooth 5.0-ondersteuning voor streaming audio), leeslamp en een USB-poort voor het opladen van bijvoorbeeld een smartphone. De Smart AirFan wordt aan het hoofdeinde van het bed gemonteerd. Wie een tweepersoonsbed heeft, kan – volgens Haxson – twee AirFans kwijt.

Kost dat dan?

En dan de hamvraag: wat kost een Smart AirFan? Op dit moment kunt u nog gebruik maken van een introductieprijs via de crowdfunding site Indiegogo.com. Daar heeft Haxson namelijk een – inmiddels afgesloten – geldophaalactie georganiseerd. Waar het dankzij 8.195 geïnteresseerden 2.159.259 euro heeft weten te binnen te halen. Op een andere crowdfunding site haalde Haxon nog eens 2.139.059 euro op. In totaal de aardige som van ruim 4,29 miljoen euro. Niet slecht voor een startup. De ‘investeerders’ krijgen daarvoor een korting van 200 dollar op een Smart AirFan: in plaats van 399 dollar, betalen zij slechts 199 dollar (ongeveer 176 euro). De apparaten worden naar verwachting in juli 2022 naar hen toegestuurd. En tot die tijd…is er het promofilmpje!