Vogel IoT VrijdagmiddagVideo

VrijdagmiddagVideo: Luister met IoT naar de vogels

by Redactie IoT Journaal18 juni 2021

Vogels en IoT. Het lijkt een aparte combinatie. Maar toch zien diverse leveranciers er brood in. Zoals het bedrijfje dat in deze editie van de VrijdagmiddagVideo de hoofdrol speelt.

Het is één van de tekenen dat de winter voorbij is: allerhande vogels kwetteren er lustig op los onder een zonnige hemel. Wie een tuin heeft, kan daar volop van meegenieten als de tuindeuren worden opengegooid. Wie echter een high tech-manier zoekt om vogelgeluiden op te kunnen vangen, wordt door de Amerikaanse startup The Terra Project op de wenken bediend. Het heeft een IoT-toepassing bedacht allereerst de vogels in de eigen tuin zijn te beluisteren. Daarnaast is er af te stemmen op diverse natuurgebieden wereldwijd waar ook de tjilpjes en dergelijke van vogels zijn te horen. En het pikt ook signalen op van vogels die een elektronische ‘tag’ hebben, waardoor er door The Terra Project meer zicht wordt gekregen op de migratietrajecten van trekvogels. Als bonus, is de Terra uitgerust met sensoren waarmee bijvoorbeeld de vochtigheidsgraad van de bodem wordt gemeten. Zodat u weet wanneer het tijd is om het gras en de andere planten in de tuin te gaan besproeien. Uiteraard is de Terra via een bijbehorende app te bedienen. Op dezelfde app krijgt u overigens ook diverse meldingen voorgeschoteld.

Geld nodig…

Natuurkenner en -fotograaf Scott Whittle is één van de oprichters en bedenkers van The Terra Project. Hij is – zoals het hoort – uitermate enthousiast over zijn eigen product. Het liefst brengt hij het morgen op de markt. Een klein detail: daar is wel wat kapitaal voor nodig. En dat probeert Whittle bij elkaar te harken via een crowdfundingactie op Kickstarter.com. De campagne loopt redelijk: er is op het moment van schrijven 133.117 euro binnengehaald van de gewenste 223.707 euro. En er zijn nog dertien dagen te gaan. Wie absoluut een Terra in de tuin wil hebben staan, kan dus nog intekenen en gebruikmaken van de Kickstarter-koring: 165 Amerikaanse dollars in plaats van 175 dollar. En daarna is het geduld uitoefenen tot de verwachte leverdatum (juni 2022). Tot die tijd, is er uiteraard het verplichte promofilmpje dat deze keer een wel heel erg ingetogen karakter heeft.