Nike Adapt BB IoT schoen

VrijdagmiddagVideo: Nike zorgt voor zorgeloos basketballen dankzij snufje IoT

by Redactie IoT Journaal29 maart 2019

De redactie van IoTJournaal kan niet zo goed inschatten of alle lezers bekend zijn met de Amerikaanse science fiction filmreeks ‘Back to the Future‘. Het stamt immers uit de vorige eeuw (1985 om precies te zijn).  De redacteur die de VrijdagmiddagVideo van vandaag uitkoos,  kon niet anders dan direct de associatie maken met Back to the Future. Hoezo? Een tipje van de sluier: het heeft alles te maken met ‘zorgeloos rennen’.

De uit drie delen bestaande filmtrilogie ‘Back to the Future’ draait om tijdreizen. Terug en vooruit. In de tweede film uit de reeks reizen de hoofdpersonen (tiener Marty McFly en uitvinder Emmett L. ‘Doc’ Brown) vanuit 1985 naar 2015. Een jaar waarin de wereld er aanmerkelijk anders uitziet. Met vreemde zaken zoals een ‘hoverboard‘ (een zwevend skateboard) en zelfstrikkende sneakers. Wat in 1985 nog toekomstmuziek leek, is inmiddels werkelijkheid geworden. Dat hoverboard is al een tijdje – zij het in ietwat aangepaste vorm – in de winkels verkrijgbaar, bijvoorbeeld. En sinds kort is daar ook de zelfstrikkende schoen bijgekomen.

Opstartprobleempjes

Fabrikant Nike heeft in februari dit jaar de Back to the Future-schoen op de markt gebracht. De Nike ‘Adapt BB basket ball kick’ heeft als de meest in het oog springende eigenschap dat het de eigenaar ‘ontzorgt’ als het gaat om ‘t strikken van de veters. Dat hoeft namelijk niet meer. De 350 dollar kostende schoen spant zich zelf om de voet van de eigenaar heen, dankzij ingebouwde sensoren en een elektronisch motortje. Via een bijbehorende app is fijnafstemming mogelijk en ook over het opladen hoeft de eigenaar zich geen zorgen meer te maken: de schoen laadt draadloos op. Ondanks wat kleine opstartprobleempjes (een softwareupdate die ervoor zorgde dat de motor niet meer goed of helemaal niet meer werkte), is de Adapt BB in amper een maand tijd een aardige verkoophit voor Nike gebleken. Niet zo verwonderlijk als wij naar Nike’s introductiefilmpje van de schoen kijken. Hebben!