Olly

VrijdagmiddagVideo: Olly is een ‘home robot’ met persoonlijkheid

by Redactie IoT Journaal29 september 2017

Een digitale persoonlijke assistent in huis: het is inmiddels een bekend fenomeen. Op dit moment zijn er vier stuks die u voor een luttel bedrag kunt aanschaffen: Siri (Apple), Google Assistant (Google), Alexa (Amazon) en Cortana (Microsoft). Jammer dat geen van hen pro-actief is en een eigen persoonlijkheid heeft. Toch?

Gelukkig heeft een aantal slimme koppen uit Groot-Brittannië een antwoord bedacht op het probleem van saaie persoonlijke assistenten. Het antwoord heet: Olly, ‘the first home robot with personality’. Het apparaat is nog in ontwikkeling, gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen. Op de crowdfundingsite Indiegogo draait de financieringscampagne wel volop. De makers hadden bedacht dat zij zo’n 100.000 Amerikaanse dollars nodig hadden. Dat doel hebben zij al ruimschoots bereikt: de teller staat op 163.722 dollar met nog een maand te gaan.

‘Pro-actief met een eigen persoonlijkheid’

Wat Olly zo anders maakt? Volgens de makers is het apparaat niet alleen slim. Het herkent ook gezichtsuitdrukkingen (blij, boos en verdrietig), ziet wie er in huis is en kan pro-actief optreden. Dat laatste klinkt wat vreemd, maar denk aan dingen als: “Ik zie dat je yoga aan het doen bent. Zal ik de temperatuur wat verhogen? Dat is namelijk goed voor jouw lichaam als je met yoga bezig bent.” Dat soort – in potentie irritante – dingen dus. Voor 499 dollar kunt u een ‘Early Bird’-versie van Olly aanschaffen. Naar verwachting komt het apparaat in maart 2018 beschikbaar voor de mensen die zich via Indiegogo hebben aangemeld als sponsors van het project. Hoe Olly in de praktijk werkt? Kijk zelf maar: videootje!