Shine VrijdagmiddagVideo IoT

VrijdagmiddagVideo: Ook het toilet wordt brandschoon dankzij IoT!

by Redactie IoT Journaal1 november 2019

Al in 2016 kwam iemand op het idee om wat aan de automatisering van (doorgaans) het kleinste kamertje in huis te doen. Met behulp van Internet of Things-technologie uiteraard. Was het drie jaar geleden nog een simpele toepassing (het bijhouden van toiletpapierconsumptie), in de loop der tijd zijn er wat meer vernuftige varianten bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan een intelligent toilet dat regelbare verlichting en verwarming (van de wc-bril) én spraakbesturing kent. En daar komt binnenkort ook een IoT-gestuurde schoonmaakhulp voor de toiletpot bij. Zoals in deze editie van de VrijdagmiddagVideo is te zien.

Crowdfunding-sites zoals Indiegogo zijn ware schatkamers als het gaat om nieuwe, andersdenkende bedrijfjes die ‘out of the box’ durven te denken. Dat is ook het geval bij de Shine Bathroom, dat voor zijn gelijknamige product geld zoekt. De Shine Bathroom in het kort: een schoonmaakrobot die met behulp van IoT-technologie (sensor, app en spraakbesturing) de wc-pot schoonmaakt. Zonder menselijke tussenkomst. Het enige dat u nog hoeft te doen, is periodiek een nieuwe milieuvriendelijke ‘cleaning pod’ plaatsen. En als bonus geeft de bijbehorende sensor nog door of er een verstopping is, hoeveel water er wordt doorgespoeld en wat de totale kosten zijn van het watergebruik in ‘t kleine kamertje.

Stormloop op funding

De Shine Bathroom heeft kennelijk bij veel mensen een gevoelige noot geraakt. De makers zochten op Indiegogo een schamele 17.934 euro om de productie op gang te kunnen brengen. Nou dat is gelukt. Ruimschoots zelfs. Een slordige 2.184 mensen zagen het wel zitten om nooit meer de handen vuil te hoeven maken en committeerden zich voor in totaal 326.651 euro. Da’s maar liefst 1821 procent meer dan de startup had willen binnen harken. De gulle gevers worden uiteraard passend beloond: in plaats van 134 euro, betalen zij slechts 89 euro voor deze ‘schoonmaakrevolutie’. De wc’s van de respectievelijke vroege kopers blijven tot februari 2020 echter hetzij vuil of worden nog door hun eigenaren zelf schoongemaakt: de Shine Bathroom wordt dan pas voor het eerst uitgeleverd. Tot die tijd is er nog altijd het obligatie wervende startupfilmpje om op terug te vallen.