Lumi Pampers IoT VrijdagmiddagVideo

VrijdagmiddagVideo: Ook luiers worden slimmer dankzij IoT

by Redactie IoT Journaal22 mei 2020

Huizen worden slimmer, dankzij Internet of Things-toepassingen. Slimme persoonlijke, spraakgestuurde, assistenten staan klaar om vragen te beantwoorden of de lichten uit te doen. Koelkasten denken met u mee bij het opstellen van het boodschappenlijstje. En ook de mens raakt zelf steeds meer ‘connected’, door het dragen van wearables bijvoorbeeld. Zelfs de baby ontkomt er niet aan. In de VrijdagmiddagVideo van vandaag: maak kennis met de slimme luier.

De merknaam ‘Pampers‘ van de Amerikaanse multinational Procter & Gamble is bij veel ouders wereldwijd overbekend. Het staat inmiddels zelfs veelal synoniem voor wegwerpluiers. Alleen was het tot dusver erg jammer dat P&G zijn reputatie van innovatief bedrijf niet helemaal waarmaakte met zijn luiermerk. Want dat product werd door de jaren heen verbeterd met plasgootjes en andere ingenieuze zaken – maar een digitaliseringsslag zat er niet in. Totdat de Amerikaanse elektronicabeurs CES van dit jaar. Toen verraste P&G de wereld met de introductie van de Pampers Lumi, een combinatie van de bekende luier met een IoT-sensor, een bijbehorende app én een videobabyfoon.

Wat kan het en wat kost dat dan?

Eén van de belangrijkste componenten van de Pampers Lumi is de sensor die op de luier wordt geplaatst. P&G heeft natuurlijk het liefst dat u ’t op de speciale Lumi-luiers plaatst, maar de praktijk wijst inmiddels uit dat het ding ook zijn werk doet op andere luiers. De sensor houdt bij hoe het zit met een paar zaken, zoals het slaapgedrag én de natheid van de luier. Met name dat laatste is wel prettig om te weten. Met de app kan dat allemaal keurig worden bijgehouden, inclusief andere handige wetenswaardigheden (voedingsmomenten bijvoorbeeld). Wel mag de app nog wat verder door worden ontwikkeld, stellen ouders die de Lumi reeds volop gebruiken. De meegeleverde videobabyfoon werkt overigens als elk ander exemplaar. Al wordt in de reviews door ouders geklaagd over de wissel die het apparaat trekt op het WiFi-netwerk in huis. En dan de hamvraag: wat kost die slimme luiercombinatie? In de Verenigde Staten mag u 279 dollar neertellen voor de camera, de sensor en twee pakken luiers (verkrijgbaar in vier varianten). Nederlandse ouders moeten echter nog even geduld uitoefenen. Volgens P&G moet de Pampers Lumi ‘halverweg 2020’ ook buiten de Amerikaanse thuismarkt beschikbaar komen. Tot die tijd, hebben zij in ieder geval het obligate promofilmpje van Pampers. Inclusief gelukkige ouders en een dito baby.