VrijdagmiddagVideo Lua IoT Plant

VrijdagmiddagVideo: Plant in huis? Maak ‘m slimmer met een IoT-pot!

by Redactie IoT Journaal8 mei 2020

De redactie van IoTJournaal heeft in de loop der jaren nogal wat onzinnige, zij wel goed bedoelde, IoT-producten als VrijdagmiddagVideo de revue laten passeren. Om eerlijk te zijn, dachten wij dat het na vijf jaar wel welletjes zou zijn. Dat uitvinders, startups en gevestigde bedrijven inmiddels het stadium ‘Laten we iets met IoT-technologie uitrusten, dan verkoopt het wel’ voorbij zouden zijn. Maar niets is minder waar. Zoals in deze editie van de VrijdagmiddagVideo maar weer eens blijkt.

Het huis moet koste wat kost slimmer. Uiteraard met behulp van IoT-technologie. Al is de toepassing nog zo onzinnig. Zoals bij de Lua, ‘The Smart Planter with Feelings!’. Wat is het? Oneerbiedig gezegd: een plantenpot (diameter van 12 centimeter) met ingebouwde sensoren en display plus een bijbehorende app. De sensoren meten onder andere de vochtigheid van de potaarde, de hoeveelheid licht en eventuele beweging in de nabijheid van de pot. Op het display verschijnt een emoticonachtig plaatje al naargelang de toestand van de plant en de nabijheid van een mens of dier. Die ’emoties’ zijn overigens ook te zien op de smartphone via de bijbehorende app. De Lua heeft daarvoor uiteraard een draadloze internetconnectie nodig. Wat dat allemaal oplevert? Zoals de producent het zelf verwoordt: “Lua is designed to turn your plant into a pet.” U krijgt er zomaar een plantaardig huisdier bij!

Gelikt uiterlijk

De bedenker van de Lua is het Luxemburgse Mu Design, een ontwerpbureau dat ook verantwoordelijk is voor de Ulo, ‘The Interactive Home Monitoring Owl’. Net als bij de Lua is ook bij de Ulo te zien dat Mu Design van origine een ontwerpbureau is: het ziet er gelikt uit. Wie zo’n gelikte Lua in huis wil halen, moet daar normaliter 150 euro voor over hebben. Maar als u de slimme plantenpot via de crowdfundingsite Indiegogo.com bestelt, krijgt u zomaar korting. Dan komt de Lua voor een luttele 99 dollar bij u thuis de boel opvrolijken. Dat er de nodige geïnteresseerden zijn in een ‘slim’ plantaardig huisdier, blijkt wel uit de oorspronkelijke crowdfundingactie voor de Lua. In augustus 2019 werd er in totaal 284.185 euro door 2218 mensen in de crowdfundingkas gestort. Of de Lua de moeite waard is om er 99 euro voor neer te tellen? Kijk naar het bijbehorende promofilmpje en oordeel zelf.