VrijdagmiddagVideo Scan Talker IoT

VrijdagmiddagVideo: Scannen en vertalen maar!

by Redactie IoT Journaal20 augustus 2021

Voor mensen zonder talenknobbel of voor hen die geregeld buitenlandse teksten moeten lezen, is er hoop. Dankzij de combinatie van IoT en Artificial Intelligence, welteverstaan. Want zij kunnen nu ook geschreven teksten scannen én vertaald krijgen. Hoe? Dat laten wij u in deze editie van de VrijdagmiddagVideo zien.

Simultaan het gesproken woord vertalen met behulp van IoT en AI behoort al een tijdje tot de mogelijkheden De Amerikaans/Chinese tech-onderneming Shenzhen Timkettle Technology is bijvoorbeeld sinds 2016 al in de weer met apparaatjes die conversaties simultaan kunnen vertalen. Maar hoe zit het met geschreven tekst op papier? Da’s wat moeilijker. Tot nu dan. De Chinese fabrikant Shenzhen Xuezhiyou Technology Co. heeft namelijk de Scan Talker bedacht. Het apparaatje lijkt nog het meest op een digitale thermometer (9,25 centimeter groot), zij het dat er een scanner is ingebouwd met de nodige software (waaronder het Android-besturingssysteem en vertaalapps) en vier taalbibliotheken. De werking moet verbluffend simpel zijn: scan de tekst en laat het direct vertalen. Voor meer talen (120 stuks om precies te zijn) is een internetconnectie benodigd. Overigens kan de Scan Talker ook met spraak overweg, zo belooft de fabrikant. Niet alleen kan het simultaan vertalen, maar ook zou het moeten helpen om de uitspraak van woorden uit een vreemde taal te leren.

Wat kost dat dan?

En dan nu de hamvraag: wat kost de Scan Talker? Normaliter moet het voor een luttele 169 Amerikaanse dollars over de toonbank gaan. Maar u kunt ook korting krijgen. Het enige dat u daarvoor moet doen, is inschrijven op de crowd funding campagne van Shenzhen Xuezhiyou Technology op Indiegogo.com. Want dan kost het apparaatje slechts 99 dollar. De publieke belangstelling is overigens nog niet heel erg groot: van het financieringsdoel van 1.713 dollar is nog slechts 1.555 dollar ‘in the pocket’. Maar er zijn nog 23 dagen te gaan voordat de campagne eindigt. Volgens de fabrikant zullen de eerste exemplaren in ieder geval in november dit jaar naar de klantenkring worden verstuurd. En tot dan? Tot dan is er uiteraard een wervende filmpje van Shenzhen Xuezhiyou Technology.