VrijdagmiddagVideo E-bike Urtopia

VrijdagmiddagVideo: Slim fietsen dankzij IoT

by Redactie IoT Journaal5 november 2021

De coronapandemie en de nationale beperkende maatregelen die in de afgelopen maanden op en af van kracht waren, hebben er ook voor gezorgd dat menigeen minder is gaan bewegen. Of dat er slechts gedurende een beperkte periode naar de sportschool is gegaan. Voeg daar de feestmaand december in 2020 aan toe, en u kunt zomaar inleveren aan fitheid. Gelukkig is er IoT als basistechnologie om hier de helpende hand te bieden. Zoals te zien is in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Natuurlijk weten wij allemaal dat fietsen gezond is. En dat e-bikes op zich erg handig zijn zonder dat de fitness-aspecten van het fietsen in gevaar komen. Maar het kan toch ook wel wat slimmer allemaal, toch? Bijvoorbeeld door de fiets slimmer te maken, zodat de eigenaar gesproken commando’s kan geven om de mobiele telefoon te gebruiken. Of om GPS-coördinaten door te geven aan de navigatiesoftware op dezelfde telefoon. Om maar te zwijgen over handige zaken als de accustatus, rijsnelheid en gereden afstand op een app te kunnen zien. En uiteraard willen wij eigenlijk via dezelfde app kunnen zien waar de e-bike geparkeerd staat.

Slim en connected

In augustus 2020 kwam een ondernemer in Hong Kong op het idee om een slimme ‘connected’ e-bike te maken met alle zaken die wij net hebben genoemd. Krap een jaar later (in maart 2021) was het eerste prototype van de Urtopia er. Een rondje crowdfunding in november van dit jaar moet de mogelijkheid geven om in de feestmaand december met de massaproductie te gaan starten. En dan is het even wachten op de eerste maand van januari 2022. Want dan kunnen de vroege intekenaars hun Urtopia E-bike uitgeleverd krijgen. Vreugde alom. Behalve dan dat de prijs van de e-bike nog niet bekend is. Een klein detail Tot die tijd…is er het promofilmpje.