IoT VrijdagmiddagVideo Cricket

VrijdagmiddagVideo: Slimme cricketbal nodig?

by Redactie IoT Journaal11 september 2020

Voor het gros van de mensen buiten de zogenoemde ‘Gemenebest van Naties‘-landen is het wellicht een ondoorgrondelijk mysterie. Maar voor veel ingezetenen in de landen die deel uitmaken van dat vrijwillige samenwerkingsverband is het een topsport. We hebben het over cricket. Het is een spel waar ook de nodige technologische innovatie in opduikt. Zoals deze slimme bal die cricketspelers moet helpen om tot hogere sportieve prestaties te komen. En het is een ideaal onderwerp voor de VrijdagmiddagVideo!

Eerst maar eens opgezocht wat cricket nu precies is. En dan niet zozeer wat er in het Nederlandse satirische tv-programma Jiskefet onder werd verstaan. Wikipedia: “Cricket is een balsport waarbij punten worden gescoord door heen en weer te lopen over de cricket pitch (een run). Het is een teamsport waarin om beurt het ene team eerst gooit (bowling) en het andere team slaat (batting). Afhankelijk van de soort wedstrijd speelt men tot een afgesproken aantal overs of wickets. Als beide teams geslagen en gebowld hebben is het team met de meeste runs de winnaar. Cricket is voornamelijk populair in de landen van het Britse Gemenebest.”

Australische slimme bal

Zo u bent nu weer even bijgepraat over cricket. De bal is ontegenzeggelijk een belangrijk onderdeel van deze sport. Dat ding wordt hetzij gegooid of geslagen. Redelijk belangrijk dus. Vandaar dat een Australische startup – één van de 53 Gemenebest-landen – zich op het verslimmen van die bal heeft geworpen. Het in 2018 opgerichte myBall heeft de gelijknamige slimme cricketbal bedacht, met IoT-technologie als basis. De bal in kwestie heeft diverse sensoren aan boord plus Bluetooth Low Energy- of een WiFi-connectiviteit voor het versturen van de vergaarde data. Denk aan zaken als snelheid, rotatie en afgelegde afstand. De bewuste informatie wordt naar een cloudplatform gestuurd, waarna het weer in een keurige app (Android en iOS) wordt weergegeven. En uiteraard kan de informatie over die ene geweldige slag worden gedeeld met andere cricket-enthousiastelingen.

Gulle gevers nodig

Klinkt dat allemaal verleidelijk? Mooi, maar u moet even wachten. Want zoals het een startup betaamt, is myBall driftig op zoek naar geld om het prototype naar een productieklaar exemplaar te krijgen. Om over het betalen van de daadwerkelijke productie nog maar te zwijgen. Vandaar dat er een crowd funding actie is gestart via Kickstarter.com. Het doel is om zo’n 53.179 Amerikaanse dollars binnen te harken. Op het moment dat wij dit bericht publiceren, zijn er nog 42 dagen te gaan om dat financiële doel te halen. Helaas staat de teller nu nog slechts op 1 dollar. En dat ook nog eens dankzij twee gulle gevers. Het is maar de vraag of de Australische startup de ambitieuze datum van januari 2021 voor de eerste leveringen gaat halen. Hoeveel het balletje kost? Een luttele 100 Australische dollars. Voor dat bedrag krijgt u de ‘originele versie’ met WiFi. Een uitvoering met BLE staat eveneens op de productielijst. Mocht het er toch niet van komen, dan is er als troost in ieder geval nog de promofilm. Al kunnen we niet zeggen dat het enthousiasme bij de ‘acteur’ er vanaf spat.