EBROST iFRASCA IoT Glass

VrijdagmiddagVideo: Slim glas lost eeuwenoud drankprobleem op

by Paul20 januari 2017

En weer wordt er een schrijnend probleem opgelost door de toepassing van The Internet of Things. Ditmaal gaat het over het eeuwenoude dilemma: “Have you ever avoided drinking because you didn’t recognize your glass?” Nou, wie heeft er niet met dat akkefietje te maken gehad en is dorstig afgedropen? Gelukkig is er de Italiaanse start-up iFRASCA met zijn revolutionaire slimme glas EBROST. Proost!

Wie de EBROST gebruikt, heeft nooit meer te kampen met twijfel over wiens glas er in een rijtje glazen staat. Elke EBROST-eigenaar kan zijn glas namelijk ‘personaliseren’ met kleuren en een eigen logo of andere afbeelding. En dat kan weer worden ingesteld door middel van een speciale app (Android en iOS) die via Bluetooth Low Energy met het glas communiceert. Een ingebouwde Lithium-accu (500 mAh) levert de benodigde spanning om de acht RGB Led-lampjes in de bodem van het (plastic) glas aan te sturen. Opladen gaat overigens draadloos via een meegeleverde Qi-oplader. Op één volle acculading moet de EBROST tussen de drie tot acht uur kleurvol en persoonlijk drinkplezier opleveren. Verder zitten er de nodige sensoren ingebouwd (onder andere bewegingssensoren). Oh ja, voordat wij het vergeten: het glas kan tot 450 ml drank bevatten.

Punten scoren!

iFRASCA schermt met nog een paar andere mogelijkheden van zijn slimme glas. Zo zijn er EBROST Points te verdienen elke keer als het glas wordt geheven. Wat je met die Points kunt doen? Op zich niente, nada, niets. Tenzij je een horeca-uitbater bent die EBROST-glazen gebruikt. Dan kun je bijvoorbeeld acties koppelen aan mensen die een x aantal punten hebben gescoord. Zoals een gratis drankje. Een andere mogelijkheid is het ‘tegen elkaar opdrinken’ door groepjes EBROST-gebruikers. Wie de meeste punten verzamelt, is de winnaar. En vermoedelijk ook heel erg brak aan het eind van de wedstrijd.

Lange weg te gaan

Voorlopig is het echter niet zover. Voor de beoogde introductie in mei 2017 moet iFRASCA eerst maar eens zijn financieringsdoel op de crowdfunding site Inidiegogo weten te bereiken. Het in 2016 gestarte Italiaanse bedrijfje hoopt 20.000 Amerikaanse dollars op te halen. Zo te zien, hebben de oprichters (Mirco Frascaroli,  Mirta Frascaroli, Alice Vandi en Camilla Marziani) op dat gebied een uitdaging. Met nog maar een maand te gaan, staat de teller slechts op een luttele 861 dollar. Het glas zelf kost 72 dollar per stuk. Maar dan heb je ook wat. Of zoals iFRASCA het zelf weet te verwoorden: “Drink sociaal, word een Ebrost Vriend en maak deel uit van de verandering.”

Videootje!