VrijdagmiddagVideo RingCon

VrijdagmiddagVideo: Slimme ring nodig?

by Redactie IoT Journaal2 december 2022

Als er een apparaat binnen de categorie ‘wearables’ is die gretig aftrek blijft vinden, dan is het wel de Smartwatch. Zo’n slim horloge heeft in de loo der tijd ook steeds meer functies gekregen. Zoals het bewaken van de gezondheid. Toch is er ruimte voor verbetering: waarom zou je voor dat soort functionaliteit een horloge moeten dragen? Een slimme ring is bijvoorbeeld veel handiger. Zoals te zien is in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Een IoT-ring om de vinger. Da’s een ideaal middel om erachter te komen hoe het met de hartslag gesteld is, hoe goed men slaapt en wat de stressniveaus zijn. Om maar eens iets te noemen. En dat is precies wat de startup RingConn LLC uit Shanghai (opgericht in 2021) heeft gedacht. Het bedrijfje heeft dat idee inmiddels in een daadwerkelijk product weten te gieten: de gelijknamige RingConn, een slimme titanium ring (uiteraard stof- en waterdicht) tjokvol sensoren die de gezondheid van de gebruiker in de gaten houden. En uiteraard met een bijbehorende app waar die medische data op te zien zijn. Hiervoor moet niet worden bijbetaald, zo belooft de producent. De ring werkt met een ingebouwde accu die om de zeven dagen moet worden opgeladen. Voor wie zich zorgen maakt of de ring wel past bij de garderobe: er zijn nu drie kleurvarianten leverbaar (‘Moonlit Silver’, ‘Pale Gold’ en ‘Midnight Black’). En of ie fysiek past? Daarvoor zijn er weer negen varianten beschikbaar, met diameters van 16,5 millimeter tot 23,10 millimeter.

Is het een koopje?

Om zo’n slim compact ringetje te maken, moet je wel wat kapitaal hebben. En dat probeert RingConn op te halen via een crowdfunding-campagne op Indiegogo.com. Even intekenen en u krijgt een een financieel voordeeltje: in plaats van de adviesverkoopprijs (237 Amerikaanse dollars, circa 142 euro), betaalt u slechts 142 euro voor een exemplaar. Dat maakt het naar de mening van de redactie nog steeds geen koopje. Kennelijk werkt de voordeelactie wel: er zijn inmiddels op het moment van schrijven – al 2.165 enthousiastelingen die in totaal 342.615 euro hebben opgehoest. En dat terwijl de startup op slechts een slordige 4.572 euro had gehoopt. En er zijn nog 21 dagen te gaan. In ieder geval moet men nog heel even wachten. Tot januari 2023 om precies te zijn. Want dan start de levering van de RingConn. Tot die tijd is er natuurlijk het promofilmpje.