IoT Dog Monitor

VrijdagmiddagVideo: Verlies Fido nooit meer uit ’t oog!

by Redactie IoT Journaal24 augustus 2018

Uit de Verenigde Staten komt weer een IoT-oplossing die wat ons betreft in de categorie ‘Onzinnig of Onmisbaar?‘ valt: de PuppComm. Het is niet zomaar een gadget, volgens de makers. Het is de ultieme oplossing voor hondenbezitters die altijd en overal zeker willen weten dat het goed gaat met hun Fido.

“The PuppComm is the portable safety and environment monitor just for your dog. This award-winning device tracks your dog’s temperature, humidity and sounds when you can’t be with them and transmits directly to the user-friendly app so you’re always connected to your dog.” Zo, die omschrijving staat als een huis. Vooral het ‘altijd verbonden zijn met uw hond’ doet ’t ‘m. Om een innige, technologische, band met de trouwe viervoeter te bereiken, heeft startup PuppTech zijn PuppComm voorzien van een microfoon, sensoren (warmte en vochtigheidsgraad), WiFi én een SIMkaartje voor communicatie via ’t GSM-netwerk. Dat laatste is bedoeld voor situaties waarbij de hond in kwestie buitenshuis is. Zoals in een auto. Want dat is één van de concrete toepassingen die PuppTech noemt. De PuppComm moet voorkomen dat honden oververhit raken als hun baasjes hen tijdens een warme dag opsluiten in de auto. Kwestie van gezond verstand gebruiken, zou je zeggen, maar volgens PuppTech moet je hiervoor juist technologie gebruiken. En eerlijk is eerlijk: er zijn ook situaties waarbij de hond domweg in een voertuig moet blijven zitten, zoals politiehonden die op locatie in afwachting zijn van hun inzet.

Zit er een app bij?

Een IoT-gadget anno 2018 kan uiteraard niet zonder een bijbehorende app en een speciaal cloudplatform. PuppComm beschikt over beide. De app (voor smartphone en tabletcomputer) laat de belangrijkste zaken zien (en horen) die betrekking hebben op de gezondheid en gemoedstoestand van Fido. De data worden weer opgeslagen in de PuppComm-cloud. De PuppComm verkeert nog in een prototypestadium met de bekende financieringshulpkreet tot gevolg. In dit geval probeert de startup geld binnen te halen via de crowdfundingsite Indiegogo. Op zich valt die financieringsbehoefte nog mee: slechts 25.000 Amerikaanse dollars. Kennelijk raakt de PuppComm een gevoelige snaar bij hondenbezitters, want de Indiegogo-campagne heeft tot dusver al 31.053 dollar opgeleverd. En er zijn, op het moment van het schrijven van dit bericht, nog zeventien dagen te gaan.

Wat kost dat dan?

Wie nu intekent op de Indiegogo-campagne van PuppTech kan de PuppComm – inclusief stickers voor op de ruiten van een voertuig en een maand gratis gebruik van de PuppComm-cloud – voor 124 dollar in huis halen (adviesverkoopprijs 199 dollar). De verwachte uitleverdatum van het apparaat staat vooralsnog op ‘april 2019’. Helaas is er slecht nieuws voor hondenbezitters buiten de Verenigde Staten, Canada en Mexico: de PuppComm wordt voorlopig alleen naar die drie landen verstuurd. Maar wellicht dat er iets te regelen valt met een Amerikaanse, Canadese of Mexicaanse relatie? Tot die tijd kunt u in ieder geval genieten van het promofilmpje van PuppComm. Videootje!