Birdsy VrijdagmiddagVideo IoT

VrijdagmiddagVideo: Vogels spotten was nog nooit zo eenvoudig (dankzij IoT en AI)!

by Redactie IoT Journaal10 juli 2020

Zeker de laatste paar maanden, met het verplichte thuiswerken door de coronapandemie, is er volop mogelijkheid geweest om allerhande vogels ‘live te spotten‘ in de tuin of het balkon. Wat meteen het volgende nijpende probleem oplevert: wat zijn het eigenlijk voor vogels? Daar is gelukkig een high tech oplossing voor. Dankzij de combinatie van IoT en Artificial Intelligence. De redactie van IoT Journaal heeft het voor u gespot in deze editie van VrijdagmiddagVideo.

Er zijn tal van mogelijkheden om vogelsoorten te herkennen. Zo kunt u een (lijvig) papieren boek kopen met plaatjes en beschrijvingen. U kunt ook die ene kennis/vriend/familielid met vogelkennis videobellen zodra er weer een onbekende vogel opduikt. Of u kiest voor een slimmere – en vermoedelijk snellere – high tech oplossing. Bijvoorbeeld door de aanschaf van het vogels spot-product van het Amerikaanse Birdsy, een startup uit New York.

Camera met AI

De oprichters van Birdsy (‘Zet’, ‘Oleg’ en ‘Max’) hebben een hoger doel. Zij willen namelijk niet zomaar geld verdienen met een product. Lees zelf maar: “Birdsy uses AI technology to connect us deeper with nature and wildlife. Getting to know animals around our home up close engages us and enriches our daily lives. With Birdsy, everyone can record, watch and share exciting wildlife content.” Voor de goede orde: het gaat hier om een vogelvoederbakje en IoT-videocamera (1080 pixels, 30 fps, WiFi) die live beelden streamt naar een video cloudplatform. Achterliggende software herkent de opgenomen vogels met behulp van AI-algoritmes. Uiteraard zit er een app voor de smartphone bij en is er de mogelijkheid om de beelden te delen met een ‘community’ van Birdsy-eigenaren.

Kost dat dan?

Een high tech vogels spot-platform kost geld om te ontwikkelen en te produceren. Vandaar dat de startup financiering zoekt via de crowdfunding site Kickstarter.com. En dat lukt goed. Erg goed zelf. Birdsy wilde oorspronkelijk 53.218 euro ophalen. De teller staat echter – met nog vijf dagen te gaan – op een mooie 90.744 euro. De 449 investeerders krijgen minimaal 29 procent korting op de adviesverkoopprijs én levenslang gratis gebruik van de 1080 pixels HD-opslagfaciliteit in de Birdsy-cloud. Vertaald naar geld, betekent het dat zij in plaats van 279 Amerikaanse dollars voor de aanschaf van de Birdsy vogels-spot-oplossing, slechts 199 dollar dollar betalen. En zij besparen nog eens 100 dollar per jaar voor de opslag van de HD-videobeelden. Uitlevering wordt in september 2020 gestart. En tot die tijd is er uiteraard nog de promovideo om verlekkerd naar te kijken.