Goldman Sachs E-Health IoT

VS voert wereldranglijst ‘slimste ziekenhuizen’ aan

by Redactie IoT Journaal4 november 2021

’s Werelds slimste ziekenhuizen bevinden zich in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door statistiekenprovider Statista in opdracht van het Amerikaanse gezaghebbende tijdschrift Newsweek. In de top tien van de kersverse wereldranglijst komen ook nog Zweden en Duitsland voor, respectievelijk op een achtste en negende plaats.

Newsweek en Statista hebben in totaal 250 ziekenhuizen onder de loep gelegd, waarbij is gekeken naar de manier (en mate) waarin technologieën en toepassingen als IoT, Artificial Intelligence, slimme gebouwen, robotchirurgie, IT-infrastructuur en gezondheidszorg op afstand worden ingezet. De nummer één als het gaat het slimste (en beste) ziekenhuis ter wereld, is de Amerikaanse Mayo Clinic in Rochester. Het Johns Hopkins Hospital (Baltimore) en de Cleveland Clinic (Cleveland) volgen op nummer twee en drie.

Vijf plekken voor Nederlandse ziekenhuizen

Nederland komt evenwel ook in de ranglijst van ’s werelds slimste ziekenhuizen voor, met vijf ziekenhuizen: het Erasmus Medisch Centrum (57), het Academisch Ziekenhuis Maastricht (83), het Amsterdams Universitair Medisch Centrum (100), het UMC in Utrecht (117) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (249).