IoT ROI Dollars

‘Wereldwijde IoT-markt is in 2024 goed voor ruim 1 biljoen dollar’

by Redactie IoT Journaal8 juni 2021

Organisaties en consumenten blijven de komende drie jaren onverminderd geld uitgeven aan IoT-gerelateerde diensten en spullen. Volgens het Britse marktonderzoeksbureau GlobalData zal de IoT-markt in 2024 wereldwijd circa 1,077 biljoen Amerikaanse dollars groot zijn. Het bureau voorspelt dat in zijn jongste rapport ‘Thematic Research: Internet of Things‘ (adviesverkoopprijs vanaf 1.950 dollar).

Volgens de analisten van GlobalData werd er in 2019 wereldwijd nog ‘slechts’ 589 miljard dollar aan IoT-gerelateerde zaken uitgegeven. Een jaar later stond de teller op 622 miljard. Over drie jaar zullen de IoT-bestedingen oplopen tot 1,1077 biljoen, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van circa 13 procent. De bulk van de investeringen zullen door grootzakelijke organisaties worden gedaan, aldus de marktvorser. Die waren in 2020 samen goed voor 76 procent van alle IoT-bestedingen. Over drie jaar zal dat aandeel op zo’n 73 procent uit gaan komen.

IoT Groei Markt

Cruciale rol en hobbels

De coronapandemie heeft er mede voor gezorgd dat organisaties IoT-toepassingen een cruciale rol in hun bedrijfsvoering en -strategie toebedelen, meent GlobalData. IoT-oplossingen hebben tijdens de pandemie hun nut bewezen, zegt het bureau, onder andere door het veilig werken voor medewerkers mogelijk maken en door de mogelijkheid om op afstand (bedrijfs)processen te beheren. Dat is ook terug te zien in de mening van topmanagers over IoT, zegt GlobalData. In 2020 was bij krap 48 procent van hen sprake van een ‘positieve houding’ tegenover IoT-toepassingen. Maar liefst 45 procent stelde dat IoT de komende drie jaar een ‘cruciale rol’ gaat spelen in hun bedrijfsvoering. Desondanks zijn er nog wel wat hobbels te nemen, aldus GlobalData. Allereerst moeten overheden voor uniforme regelgeving op het gebied van IoT-security gaan zorgen. Daarnaast ontbreekt het vooralsnog aan mondiale standaarden op het gebied van communicatie tussen IoT-apparaten. En als laatste signaleert het bureau dat IoT-toepassingen ‘real-time intelligentie‘ moeten gaan krijgen om de verwerking en analyse van relevante IoT-data te kunnen bolwerken.