Universiteit Waterloo RFID tag IoT

Wetenschappers toveren RFID tag om tot IoT-sensor zonder batterij

by Redactie IoT Journaal9 november 2018

Een IoT-apparaat (‘device’) dat zonder accu of batterij functioneert. Menige organisatie zou iets dergelijks meer dan graag in zijn Internet of Things-oplossing willen hebben. Het scheelt nogal wat kopzorgen en mensuren: denk bijvoorbeeld aan het vervangen van batterijen in tienduizenden (of meer) IoT-devices die in een smart city opgesteld staan. Wetenschappers aan de universiteit van het Canadese Waterloo claimen dat zij hiervoor de oplossing hebben gevonden door het ‘omtoveren’ van een RFID tag tot een IoT-sensor. Hun bevindingen staan in een wetenschappelijk rapport (‘Challenge: RFID Hacking for Fun and Profit’). Wie het graag op zijn gemak wil lezen, kan het gratis downloaden via IoTJournaal (2,63 Mb, 11 pagina’s, PDF).

Ju Wang, Omid Abari en Srinivasan Keshav: deze drie aan de universiteit van Waterloo verbonden onderzoekers hebben zich gestort op het vraagstuk ‘hoe kun je een IoT-sensor maken die geen accu of batterij nodig heeft?’. Met succes. Het trio peuterde eerst de plastic behuizing van de RFID tag los. Vervolgens gingen zij aan de slag met de metalen strip van de RFID tag. Op de bewuste strip zit standaard een kleine chip die de noodzakelijke gegevens bevat (zoals een identificatienummer) en een antenne om de opgeslagen informatie te versturen. Door een stukje van de antenne te verwijderen en op die plek een sensor te plaatsen, konden de drie wetenschappers de RFID tag omtoveren tot een IoT-device dat bijvoorbeeld temperatuur of lichtschommelingen meet (en die data doorstuurt via ‘t internet).

Eenvoudig? Nou nee

Het klinkt erg eenvoudig, maar aan het wetenschappelijk rapport te zien, was het iets minder simpel dan wij voorstellen. Zo heeft het driemanschap speciale algoritmen bedacht om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld variaties in lichtomstandigheden ook daadwerkelijk door de op de RFID tag geplaatste sensor worden herkend en op waarde worden geschat. Ook hebben de onderzoekers met succes geprobeerd om meer dan alleen een ‘gewone sensor’ op de RFID tag te plaatsen. Zo vervingen zij de sensor door een schakelaartje, die op een aanraking reageerde. Voor wie zijn of haar smart city-implementatie of industriële IoT-installatie nu al wil volhangen met de acculoze RFID IoT tag, hebben wij slecht nieuws. Het duurt nog wel even voordat een dergelijk apparaat op de markt komt. Maar dat het kan, hebben de drie onderzoekers uit Canada in ieder geval al bewezen.