Zelfrijdende auto IoT

Whitepaper: Alles over 5G en zelfrijdende auto’s

by Redactie IoT Journaal13 augustus 2018

De meest genoemde Internet of Things-toepassing voor 5G, de opvolger van de huidige 4G-netwerkinfrastructuur voor mobiele data- en telecommunicatie, is die van de zelfrijdende auto. De voordelen van 5G zijn hierbij het meest duidelijk, dus dat verklaart een boel. Voor wie zich eens lekker wil vastbijten in de materie, heeft de redactie van IoTJournaal een Engelstalige whitepaper geregeld. Via Keysight Technologies, een Amerikaanse leverancier van (IoT)testoplossingen voor IT-systemen. Geïnteresseerd? Door hier te klikken, downloadt u het gratis (9 pagina’s, 4,9 Mb, PDF).

Voor wie geen idee heeft wat 5G nou precies aan voordelen biedt, hebben wij de twee belangrijkste zaken in kaart gebracht. Dan is het ook wat makkelijker om de whitepaper van Keysight Technologies te lezen. Het meest in het oog springende kenmerk van de 5G-technologie is het feit dat de down- en uploadsnelheden zo’n tien keer hoger liggen dan wat er nu mogelijk is met 4G. Dat is goed nieuws voor mensen die karrenvrachten data via het mobiele netwerk willen ophalen of versturen. En het kan ook prettig zijn voor producenten en gebruikers van IoT-oplossingen. Twee voorwaarden daarvoor: er moet één 5G-standaard zijn (in maart dit jaar opgeleverd door de club van telecombedrijven, 3GPP) én er moeten genoeg fabrikanten zijn die de benodigde hardware maken. Nu er een standaard is, zullen de producten wel volgen, zo is de gedachte.

5G en zelfrijdende auto’s

Het tweede grote voordeel van 5G is de zeer geringe vertraging bij het ontvangen en verzenden van data, ook wel ‘latency’ genoemd. Dat is nu nog, bij 4G en oudere standaarden voor mobiele dataoverdracht, te hoog. Zo hoog zelfs dat voor bijvoorbeeld de echte zelfrijdende auto het letterlijk vragen om ongelukken zou zijn als er voor de datatransmissie 4G zou worden gebruikt. In de praktijk zou het namelijk betekenen dat op het moment dat een auto remt, de auto daarachter te laat een seintje zou krijgen van die remactie. Met alle desastreuze gevolgen van dien.