5G Whitepaper

Whitepaper: Alles wat u over 5G-technologie wilde weten

by Redactie IoT Journaal14 maart 2019

Er is een grote kans dat u – op IoTJournaal en elders – al het nodige hebt gelezen over 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie. Voor Internet of Things-toepassingen is het in potentie een belangrijke technologie. Het is namelijk meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Voor wie eens op een regenachtige lentedag lekker in de 5G-materie wil duiken, hebben wij dé whitepaper beschikbaar: ‘The Pathway to 5G’. U kunt het document gratis downloaden via IoTJournaal (1,35 Mb, 13 pagina’s, PDF).

De whitepaper ‘Pathway to 5G’ is door de experts van de Amerikaanse fabrikant Cradlepoint gemaakt. Zij weten waar zij ‘t over hebben: het bedrijf is namelijk gespecialiseerd in hardware voor mobiele en draadloze netwerken. Waaronder 4G en 5G. In het document legt Cradlepoint haarfijn uit hoe de 5G-technologie in elkaar steekt én geeft het voorbeelden van het mogelijke gebruik ervan. Zoals gezondheidszorg verlenen op afstand, waarbij een chirurg een ingreep kan verrichten zonder zelf in de operatiekamer te zijn. Dat wordt mogelijk door de grote bandbreedte en de geringe latency (vertraging in het netwerksignaal).

IoT: 5G versus 4G

Een ander ‘use case’ die door Cradlepoint wordt beschreven, is die van een IoT-toepassing waarbij grote hoeveelheden apparaten in één locatie zijn verbonden met het 5G-netwerk. Dat is mogelijk omdat 5G tot 1 miljoen aangesloten apparaten per 0,38 vierkante mijl (circa 0,61 vierkante kilometer) ondersteunt. Ter vergelijking: 4G ondersteunt maximaal 2.000 verbonden apparaten per 0,38 vierkante mijl.