Digital Twin IIoT

Whitepaper: Digital Twins zijn cruciaal voor Industrial Internet of Things

by Redactie IoT Journaal3 juni 2020

Er is een grote kans dat u er al een keer over hebt gehoord of gelezen: Digital Twins. Deze digitale kopieën van objecten of verzamelingen van objecten hebben, mede dankzij de opmars van Internet of Things, de afgelopen paar jaar aan aandacht gewonnen. De Britse marktonderzoeker Juniper Research gaat wat dat betreft nog een stapje verder. Het bureau stelt namelijk dat het Digital Twins-concept van cruciaal belang is voor Industrial Internet of Things-oplossingen. Dat is te lezen in een recente whitepaper van Juniper Research. De whitepaper ‘Why Digital Twins are Critical to the Industrial Internet of Things’ is gratis te downloaden via IoT Journaal (7 pagina’s, 382 Kb, PDF).

Een Digital Twins-model in Internet of Things-oplossingen gaat verder dan ‘alleen maar’ een digitale kopie van allerhande objecten, aldus Juniper Research. Het stelt een organisatie in staat om bijvoorbeeld realistische scenario’s uit te voeren en op een visueel aantrekkelijke manier weer te geven. Daarvoor zijn wel de nodige IT-middelen voor nodig. Zoals een op IoT-toegespitst cloud platform met een behoorlijke rekenkracht waar je ook over allerhande geavanceerde software kunt beschikken (denk aan Artificial Intelligence-hulpmiddelen en data analyse-applicaties).

Investeringen groeien

Maar wat kun je d’r uiteindelijk mee? De mogelijkheden zijn legio, aldus de marktonderzoeker. Zo zou je bijvoorbeeld een digitale kopie van een complete fabriek kunnen maken om te kijken wat er gebeurt als de productiecapaciteit moet worden teruggebracht of juist moet worden vergroot. Of je kunt het gebruiken om een productieomgeving te optimaliseren. De digitale kopie van de fabriek laat het toe om – bij wijze van spreken – naar hartenlust te experimenteren zonder dat het feitelijke, echte, productieproces wordt verstoord. Volgens Juniper Research ziet de industriële sector de mogelijkheden hiervan wel zitten. Wat weer tot uiting komt in de Digital Twins-investeringen die industriële organisaties gaan plegen in het komende jaar (34 procent van de totale bestedingen wereldwijd ad 12,7 miljard Amerikaanse dollars).