IoT Zorg

Whitepaper: IoT verlaagt kosten en verhoogt effectiviteit in gezondheidszorg

by Redactie IoT Journaal28 maart 2019

Internet of Things-oplossingen zorgen in de gezondheidszorg voor de nodige verbeterslagen. Zij helpen om kosten (zoals die van menselijke arbeid) te verlagen en tegelijkertijd de effectiviteit van de zorg te verhogen. Dat is de strekking van een whitepaper recentelijk geschreven door experts van het Amerikaanse IT-concern HPE. Het schrijfsel geeft inzicht in hoe kostenreductie hand in hand kan gaan met betere en intensievere zorg. Wie het volledige document op ’t gemak wil doorlezen, kan het gratis via IoTjournaal downloaden (35 pagina’s, 1,93 Mb, PDF).

Toegegeven: het whitepaper van HPE is een beetje ‘preken voor eigen parochie’, aangezien het bedrijf natuurlijk hoopt een rol kunnen te spelen in ’t faciliteren van IoT-toepassingen in de zorg. Desalniettemin bevat het document genoeg interessante informatie die niet ‘gekleurd’ is. Een voorbeeldje? De experts hebben het niet alleen over de voordelen van IoT in de zorgsector: zij wijzen ook op de potentiële risico’s en belemmeringen. Zoals de absolute noodzaak om goede security te hebben bij alle onderdelen van een IoT-toepassing: van data-colllectie tot -transport en -analyse. Terecht merken zij op dat in deze ‘tak van sport’ het een kwestie van leven en dood kan zijn om alle patiëntgegevens – ook die in real time op afstand worden verkregen – zonder enige interferentie op een veilige manier alleen aan de bevoegde mensen (lees: artsen en verplegend personeel) beschikbaar te stellen.

‘Zorg loopt nog niet warm’

De voordelen van IoT en andere digitale technologieën voor de zorg zijn echter zo groot dat zij de potentiële risico’s bijna overschaduwen. Desalniettemin loopt een aardig aantal van de organisaties in die branche nog niet heel erg warm voor verdergaande digitalisering, zo blijkt uit een onderzoek dat door HPE is gepleegd (zie infographic).

HPE Zorg IoT