IoT Awards 2018 Enexis

Winnaars IoT Awards 2018 aan ‘t woord: Enexis

door Redactie IoT Journaal10 september 2018

Op 24 mei dit jaar mochten vijf organisaties een felbegeerde trofee mee naar huis nemen: de IoT Award. IoTJournaal organiseerde deze eerste verkiezing van de beste use cases in vijf categorieën. Inmiddels zijn er drie maanden verstreken, en wij waren benieuwd hoe de winnaars op de verkiezing terugkijken. En wat voor impact de IoT Award voor hen heeft gehad. Frank Bodewes, DSO Architect bij netbeheerder Enexis over het winnen van een IoT Award 2018 in de categorie ‘Innovation Leader’.

“Zowel binnen als buiten Enexis heb ik veel enthousiaste reacties gehad op het winnen van de IoT Award. Intern gezien was het een bevestiging van onze keuze voor een IoT-oplossing”, zegt Bodewes. Het winnen van de IoT Award heeft ook tot gevolg gehad dat hij van andere partijen vragen kreeg over hoe Enexis zijn IoT-oplossing (‘Distributie-Automatisering Light’, het ‘verslimmen van ‘t laagspanningsnetwerk, met gebruikmaking van het IoT-netwerk van operator KPN) in de praktijk had aangepakt.

Hoofdbrekens voor de jury

Voor de onafhankelijke jury van de IoT Awards 2018 was het geen sinecure: uit de vele inzendingen moest zij de persoon of organisatie kiezen die op het gebied van Internet of Things-oplossingen het meest innovatief kon worden genoemd. Zoals de jury zelf zei in het juryrapport:

Deze categorie heeft de jury de meeste hoofdbrekens bezorgd. Want innovatie valt niet altijd even goed te objectiveren. Ook spelen zaken als organisatorische context en impact op economie en maatschappij een rol.

De winnaar in de categorie IoT Innovator of the Year is gangmaker van innovatie in zijn eigen organisatie. Een organisatie die gerust traditioneel mag worden genoemd, maar die in de afgelopen jaren een flinke innovatie inhaalslag heeft gemaakt. Daarnaast heeft de IoT-toepassing waar de winnaar zijn naam onder zet, impact op maatschappij en economie. Geen geringe wapenfeiten, aldus de jury.

De winnaar in de categorie IoT Innovator of the Year is Frank Bodewes, DSO Architect bij netwerkbeheerder Enexis. Door ‘zijn’ project Distributie-Automatisering Light verslimt Enexis met circa 35.000 sensoren zijn laagspanningsnetwerk, met als gevolg hogere betrouwbaarheid en meer real time informatie over dat netwerk en het actuele energieverbruik. Zodat slimme lantaarnpalen, elektrisch vervoer, warmtepompen en zonnepanelen ongehinderd kunnen functioneren.

Hiermee helpt het niet alleen Enexis maar ook het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse consument in de zo belangrijke energietransitie.

Onze camerajournalist Fred zocht Frank Bodewes op om hem aan de tand te voelen over zijn winnaarsstatus. Videootje!

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail