Ziut IoT Awards 2018

Winnaars IoT Awards 2018 aan ‘t woord: Ziut

door Redactie IoT Journaal19 oktober 2018

De redactie van IoTJournaal is al volop bezig met de voorbereidingen voor de IoT Awards 2019. Je zou bijna vergeten dat het nog maar een zestal maanden geleden is dat de eerste editie van de IoT Awards 2018 een feit was. Dat geldt niet voor de winnaars. Zij weten nog als de dag van gisteren dat zij op het podium werden gevraagd om het felbegeerde beeldje voor hun Internet of Things-toepassing in ontvangst te nemen. te horen kregen. Zoals Ziut, die de prijs in de categorie ‘Smart City‘ naar huis nam. Wij stuurden onze camerajournalist Fred naar het bedrijf toe om op te tekenen hoe het met Ziut is vergaan sinds de IoT Awards 2018.

Slimme steden, wie wil ze niet? In ieder geval lopen de gemeentelijke besturen aardig warm voor het idee dat hun stad beter en slimmer kan. Da’s immers goed voor de burger en de lokale overheid. Eén van de obstakels is echter dat het nogal veel geld kost om bestaande infrastructuur te verslimmen. Denk alleen al aan de hoeveelheid ‘oude’ lantaarnpalen (gemiddeld zo’n 100.000 in een grote stad) die in een stedelijke omgeving opgesteld staan. De vervanging van die lichtbronnen alleen is al een financiële aderlating. En dan moet het ook nog eens toekomstbestendig zijn. Want om de hele boel om de vijf jaar te vervangen, zorgt weer voor een stevige uitstroom van publieke gelden. Ziut heeft daar een oplossing voor bedacht: de LoRa Telecontroller. Een combinatie vna hard- en software waarmee ‘domme’ lantaarnpalen zijn te verslimmen (dankzij ingebouwde sensoren). Ook worden zij meteen aangesloten op de IoT-specifieke LoRa-netwerkinfrastructuur van operator KPN. Een aardige hit, want alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar stonden er al 10.000 LoRa Telecontrollers opgesteld in diverse steden. En het leverde Ziut ook nog eens een IoT Award op.

Het leven na de IoT Awards

Inmiddels is het bijna zes maanden geleden dat Ziut de IoT Award naar huis mocht nemen. Het bedrijf heeft ondertussen de nodige ontwikkelingen meegemaakt. Waarvan de overname door het Franse concern Société Parisienne pour l’Industrie Electrique (SPIE). Camerajournalist Fred vroeg Irene Bruines, commercieel manager bij Ziut, hoe het leven na de IoT Award-uitreiking is verlopen. “Het is met veel gejuich ontvangen bij bijvoorbeeld onze Research & Development afdeling. Zij hebben hier uiteraard jarenlang aan gewerkt. En wij krijgen nog steeds enthousiaste reacties van externe partijen die naar aanleiding van de IoT Awards met ons samen willen werken.” Kijk, dat horen wij graag. Kijk en luister zelf hoe Bruines het leven na de IoT Awards-uitreiking heeft ervaren.

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail