T-Mobile IoT

Witte rook: T-Mobile onthult Nederlands IoT-aanbod

by Redactie IoT Journaal16 maart 2018

Uit een schoorsteen bovenop het Haagse hoofdkantoor van T-Mobile Nederland kwam gisterenmiddag een kringeltje witte rook. Het was namelijk zover: de operator kondigde zijn langverwachte Internet of Things-aanbod aan. Naar verluidt, start T-Mobile Nederland ‘na de zomer’ met het leveren van zijn IoT-producten. De operator volgt daarmee in de voetsporen van zijn concurrenten (KPN, Tele2 IoT en Vodafone) die alle al enige tijd met hun eigen IoT-aanbod actief zijn.

Vanaf eind augustus kunnen organisaties bij T-Mobile Nederland aankloppen voor IoT-connectiviteit en bijbehorende beheerhulpmiddelen. De operator biedt dan drie IoT-pakketten aan: Pilot (tien connecties), Grow (100 connecties) en Expand (1000 connecties). Afrekenen gebeurt op maandelijkse basis, waarbij er wel een eenmalig bedrag wordt gevraagd voor de sim-kaarten die er mee gemoeid zijn. Aan de basis van de pakketten ligt het landelijk dekkende NB-IoT netwerk dat T-Mobile in de lente van 2017 in Nederland heeft uitgerold.

Maandelijks afrekenen

Wat de prijzen van de pakketten betreft, heeft Jasper Pauwelussen, senior product manager IoT bij T-Mobile Nederland, het antwoord: “De standaard pakketprijzen variëren van 15 tot 750 euro per maand, afhankelijk van het aantal connecties dat de klant afneemt. De pakketten zijn per maand opzegbaar en wie wil kan eenvoudig overstappen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om binnen het gekozen pakket tijdelijk extra connecties in te zetten. De klant betaalt daarbij alleen voor het werkelijke gebruik.” Wie aan 1000 connecties niet genoeg heeft, moet nog even geduld hebben bij T-Mobile. Volgens de operator komt er voor hen ‘in de toekomst’ een vierde pakket (‘Scale’) waar – op basis van maatwerk – ruimte is voor meer dan 10.000 connecties. Een nadere datum voor de introductie van Scale wordt evenwel nog niet gegeven.

‘Connectiviteit Plus’

Michiel Huisken, Chief IoT bij T-Mobile Nederland, zegt in een officiële verklaring dat de operator meer dan ‘alleen maar IoT-verbindingen’ wil leveren. Hij wijst op de online beheerhulpmiddelen die bij het kersverse IoT-aanbod van zijn bedrijf horen. Daarnaast is het NB-IoT netwerk van T-Mobile, aldus Huisken, voorzien van ‘geavanceerde features voor security, protocol-ondersteuning, firmware-over-the-air updates en lokalisatie’.

Niet over één nacht ijs

De Nederlandse vestiging van het Duitse T-Mobile is al een tijdje bezig met het formuleren van zijn IoT-strategie en -aanbod. De operator wilde niet over één nacht ijs gaan, zo klonk het in het Haagse hoofdkantoor. Medio januari 2017 stelde Michiel Huisken al voor de camera van IoTJournaal dat hij een jaar de tijd had gekregen om de mogelijkheden te verkennen die IoT biedt. Niet alleen wat de technische kant betrof, maar zeker als het ging om nieuwe verdienmodellen en de daarbij behorende andersoortige omzetstromen.

Andere inkomstenbronnen zoeken

Alleen IoT-connectiviteit verkopen, is iets dat geen enkele operator als een toekomstbestendige strategie ziet. Uiteindelijk gaan de tarieven in de loop der tijd naar beneden (mede ingegeven door de toenemende concurrentiedruk), terwijl de investeringsnoodzaak aanwezig blijft. Dat maakt het voor operators van belang om vooral ook buiten de traditionele inkomstenbronnen te kijken. KPN, Tele2 IoT en Vodafone hebben dan ook al wat langer hun IoT-aanbod verrijkt met aanpalende zaken, zoals beheerhulpmiddelen, cloudplatformen en dienstverlening.

NB-IoT netwerk uitgerold

Terwijl Huisken en zijn team bezig waren met het verkennen van de IoT-mogelijkheden, rolde zijn bedrijf in Nederland alvast een NB-IoT netwerk uit. In mei vorig jaar was daarmee landelijke dekking bereikt. Een maand later werd een ‘Early Access’-project gestart, waarbij een select aantal organisaties (400 stuks om precies te zijn) toegang kregen tot het kersverse IoT-netwerk.

‘Uit de oude doos’

Benieuwd naar wat Michiel Huisken en zijn collega Richard Marijs (Technology Strateeg) in januari 2017 te vertellen hadden over de IoT-plannen van T-Mobile Nederland? Dan wordt u op de wenken bediend met het interview dat IoTJournaal destijds met hen heeft opgenomen. Videootje!