Woensdag WeetjesDag: Van de zelfrijdende auto tot wereldwijde adoptie e-health

by Redactie IoT Journaal13 maart 2019

Terug van even weggeweest: de Woensdag WeetjesDag. Het moment in de week dat de redactie van IoTJournaal de wekelijkse vergaarbak aan interessante feiten en cijfers leeg schudt en voor u samenvat. Met ditmaal nieuws, cijfers en achtergronden over de publieke acceptatie (en de hobbels) van zelfrijdende auto’s, de ideale opzet van IoT-security en de wereldwijde adoptiegraad van e-health/connected healthcare. Ideale kost om in die ene presentatie op te nemen of om achteloos tijdens een MT-vergadering te laten vallen.

Feiten en nieuws vergaren doen wij niet geheel op eigen houtje. Gelukkig kunnen onze journalisten vertrouwen op een steeds groter wordende schare experts en goeroe’s die (ongevraagd) hun inzichten op IoT-gebied naar de redactie sturen. Zoals onze trouwe data-leverancier Mike Quindazzi, Business Development Leader en Management Consultant bij accountants- en adviesbureau PwC in de Verenigde Staten. Hij is in deze editie van Woensdag WeetjesDag goed voor twee bijdragen. Eerst maar eens zijn inzichten over de zelfrijdende auto. De door hem aangeleverde infographic is weliswaar gebaseerd op al wat ouder onderzoeksmateriaal, maar de bevindingen lijken nog immer valide. Om een voorbeeld te geven: de meerderheid van de consumenten is huiverig over de autonome auto. Bij 53 procent van hen is er angst voor het chauffeurloze voertuig. “Gevaarlijk”, vindt 54 procent van de bevraagde consumenten zo’n IoT-apparaat op wielen. Ook het gevaar van een gehackte auto is iets waar zij bevreesd voor zijn (28 procent).

Zelfrijdende auto overzicht

 

Wat staat er in het slimme huis?

Voorspellend vermogen: wie wil dat nou niet. Marktonderzoeker comScore claimt dat te hebben. Het Amerikaanse bureau is gespecialiseerd in de analyse van mediagebruik door consumenten. Op basis van hun verzamelde cijfers, heeft comScore zich gewaagd aan het voorspellen van het koopgedrag van mensen die een slimme persoonlijke assistent in de vorm van een speaker in huis hebben gehaald. Interessant weetje: dergelijke huishoudens zullen naar alle waarschijnlijkheid ook een slim verlichtingssysteem hebben staan. De smart tv scoort overigens het laagst.

Domotica aanschaf

 

Lauwe belangstelling voor e-health in Nederland

Wij eindigen deze Woensdag WeetjesDag met een bijdrage van Mike Quindazzi. Hij heeft met behulp van statistiekenprovider Statista in kaart gebracht in welke landen de grootste (en minste) adoptie van e-health en connected healthcare is te vinden. Gemiddeld ligt het percentage wereldwijd op 53 procent. India voert de lijst van enthousiastelingen aan (78 procent), zo blijkt. In Japan is de belangstelling en adoptie het geringst (22 procent), gevolgd door Frankrijk (34 procent) en…Nederland (36 procent).

e-health_worldwide