Woensdag WeetjesDag: Van groei mondiale IoT-markt tot de Top Tien Smart Cities

by Redactie IoT Journaal21 november 2018

Woensdag WeetjesDag: een goed moment in de week om de nodige losse informatiebrokken te rangschikken en te publiceren. Altijd handig voor een presentatie of om de directie met de neus op de feiten te drukken. Ditmaal starten wij met de verwachte groei van de wereldwijde IoT-markt en eindigen bij de steden die het grootste aantal slimme lantaarnpalen hebben staan.

Wereldwijd zijn allerhande organisaties in toenemende mate bezig met de implementatie van Internet of Things-oplossingen. De daarmee gepaarde investeringen zullen de komende vier jaar dan ook flink stijgen, zo is de algemene verwachting. De Britse marktonderzoeker GlobalData heeft die verwachting in cijfers omgezet. Het bureau deelt de de IoT-investeringen op in drie hoofdcategorieën: Software & Diensten, Connectiviteit en Hardware (‘Devices’). De komende jaren wordt wereldwijd het meeste uitgegeven aan Software & Diensten. In 2023 moet dat opgelopen zijn tot 226 miljard Amerikaanse dollars. Ter vergelijking: dit jaar gaat het om een bedrag van 101 miljard dollar.

GlobalData IoT Markt

Hoeveel spullen voor het slimme huis?

Een andere marktonderzoeker, het Amerikaanse IDC, houdt per kwartaal bij wat er op de aardkloot zoal  wordt verkocht aan spullen om het huis te verslimmen, in goed Engels: de ‘smart home‘. Op basis van de meest actuele kwartaalcijfers stelt IDC vervolgens zijn verwachtingen tot 2022 bij. De jongste uitgave van deze ‘Worldwide Quarterly Smart Home Device Tracker’ laat zien dat consumenten op mondiaal niveau het meeste geld neertellen voor IoT-hardware die bedoeld is voor ‘video entertainment’ (denk aan slimme televisies, bijvoorbeeld). Het gaat om maar liefst 310,5 miljoen stuks in 2018 en een verwachte 457,5 miljoen exemplaren in 2022. Op een flinke afstand staat nummer twee in de ranglijst: IoT-huisbeveiliging.

IDC Smart home forecast

Top Tien IoT-verlichte slimme steden

De redactie van IoTJournaal is gek op lijstjes. Mits zij terdege onderbouwd zijn. En dat is het geval met het overzicht dat het Duitse in Internet of Things-gespecialiseerde marktonderzoeksbureau IoT Analytics heeft gemaakt. Zij hebben uitgezocht wie er van de tien meest vooruitstrevende Smart Cities wereldwijd de meeste slimme lantaarnpalen heeft opgesteld. Helaas staat er geen enkele Nederlandse of Belgische stad in de bewuste Top Tien. Maar goed, wellicht een volgende keer? In ieder geval is het grappig om te zien dat in het huidige rijtje de Parijse lichtstad slechts op nummer twee staat met een schamele 280.000 IoT-lantaarnpalen. De nummer één? Da’s onbetwist het altijd zonnige Amerikaanse Miami met maar liefst 500.000 slimme straatlampen.