World Economic Forum Digital Transformation IoT

World Economic Forum 2017: “Operators kijk verder dan het netwerk!”

by Redactie IoT Journaal27 januari 2017

Het jaarlijkse World Economic Forum in ’t Zwitserse bergplaatsje Davos is net achter de rug. Tijd om eens te kijken naar wat er daar zoal is gezegd over digitalisering in het algemeen en The Internet of Things in het bijzonder.

De meest ‘opmerkelijke’ conclusie van WEC 2017 op het gebied van IoT en de digitale transformatie? “De telecomindustrie is één van de drijvende krachten achter IoT en kan daar behoorlijk van profiteren.” Voor de lezers van IoTJournaal.nl is dat nou niet een enorm nieuwtje. Wel is het aardig om te bezien wat het WEC er eigenlijk mee bedoelt.

Rol van telecommers

Het World Economic Forum kent diverse ‘Steering Commmittee’s’, waaronder de Telecoms Steering Committee (TSC). Het is die commissie, onder leiding van Gavin Patterson (CEO van de Britse operator BT Group), waar de uitspraken vandaan komen over de rol van de telecommers in de mondiale digitalisering. De TSC gaf het ICT-adviesbureau Accenture opdracht onderzoek te doen en een whitepaper op te stellen waarin het een en ander naar voren moest komen.

Teruglopende inkomsten

Er staat nogal wat op het spel voor de telecomindustrie als het gaat om de digitalisering in het algemeen en IoT in het bijzonder. In de whitepaper ‘Digital Transformation Initiative – Telecoms Industry’ wordt nog maar eens benadrukt dat operators al enige tijd te kampen hebben met teruglopende inkomsten uit de traditionele diensten (telefonie). Dat zal de komende jaren niet veel beter worden. Dus is het zaak voor hen om andere manieren te vinden waarmee omzet valt te genereren.

World Economic Forum Telecomms Steering Committee (2017)

Nieuwe plek in de waardeketen

Eén van de aanbevelingen van Accenture en de TSC voor operators is om vooral ‘beyond the pipe’ te kijken. Met andere woorden: niet meer blindstaren op de exploitatie van hun netwerkinfrastructuur. The Internet of Things biedt – wat dat betreft – hen grote financiële kansen. Zo’n 350 miljard dollar, aldus de samenstellers van de whitepaper. Het betekent wel dat operators een nieuwe plek in de waardeketen moeten opzoeken. En misschien zelfs de concurrentie aan zullen gaan met (delen van) de eigen klantenkring.

Downloaden?

De whitepaper ‘Digital Transformation Initiative – Telecoms Industry’ hebben wij alvast voor u klaar staan om gratis te downloaden (1,44 Mb, PDF).

Is het doorworstelen van 44 pagina’s te veel gedoe? Dan volstaat misschien het bladeren door de presentatie die Accenture en de TSC hebben vervaardigd. Die is namelijk slechts vijf slides groot. Een executive summary van de executive summary, zullen we maar zeggen. De presentatie hebben wij ook voor u klaar staan als gratis download (3,7 Mb, PDF).