SODAQ SARA IoT

Zelf knutselen met IoT? Dat kan!

by Redactie IoT Journaal22 februari 2018

Jawel, net nu de redactie van IoTJournaal steeds meer geluiden hoort over dat de markt voor Internet of Things meer en meer volwassen wordt, komt er een Nederlands bedrijfje met een IoT-bordje-voor-knutselaars op de markt. En toch vinden wij het leuk genoeg om er aandacht aan te schenken. Want uit hobbyprojecten komen soms de mooiste producten.

SODAQ (nee, onze Caps Lock-toets is niet blijven steken: de bedrijfsnaam moet kennelijk in hoofdletters worden geschreven) heeft al een paar ‘doe-het-zelf’ IoT-hardwareproducten op zijn naam staan. Nog even los van de advies- en implementatiediensten die het in 2012 opgerichte Hilversumse bedrijf verricht.

En nu komt daar nog een knutselbordje bij: de SODAQ SARA. Yep, allemaal in hoofdletters. Aan de basis van het ontwikkelbord ligt een Microchip SAM-D21 32-bit microcontroller. Verder kent het een GPS-chip (u-blox M8Q, voor de kenners), een accelerometer en een magnetometer. Het is verder uit te rusten met hetzij een LTE-M of een NB-IoT module voor de broodnodige connectiviteit met de buitenwereld. De SARA zal in twee fysieke uitvoeringen worden geleverd: een in de standaard Arduino-afmetingen en eentje in een wat compacter formaat (44×25 mm). Wat wij weer een mooi detail vinden: de SARA is aan te sluiten op een ‘mini formaat zonnepaneel’.

Crowdfunding

Volgens SODAQ kunnen enthousiaste IoT-knutselaars in Duitsland, Ierland, Italië, Nederland en Spanje direct aan de slag met het ontwikkelbordje. In die landen wordt de SARA namelijk standaard met lokale NB-IoT of LTE-M simkaarten geleverd.

Al dat fraais komt niet zonder slag of stoot. Of zonder een gevulde bankrekening. Daarvoor grijpt SODAQ naar crowdfunding via Kickstarter.com. Het doel is om uiteindelijk 25.000 euro op te halen. Wie nu intekent, kan vanaf 90 euro zijn eigen exemplaar van het ontwikkelbordje in de bus verwachten. Dat zal dan ergens in mei dit jaar worden, want dan verwacht SODAQ de bordjes te kunnen versturen.

Zoals het betaamt bij een crowdfunding-actie, heeft SODAQ een keurig (Engelstalig) filmpje over de knutselbordjes vervaardigd. Videootje!