Corona IoT Social Distancing 1,5 meter

Zinvol knutselen met IoT in tijden van Corona: de Social Distance Meter

by Redactie IoT Journaal31 maart 2020

Het Corona-virus houdt grote delen van de wereldbevolking in zijn greep. Thuisblijven en -werken is veelal het devies. Als er toch naar buiten wordt gegaan, dan is dwingende advies: graag met gepaste afstand van elkaar. Social distancing. Maar hoe weet je wat bijvoorbeeld 1 meter afstand is en hoe hou je in de gaten dat iemand niet dichterbij komt? Dat is, met behulp van Internet of Things, relatief makkelijk te regelen. Als u een beetje kunt solderen.

Voor de enthousiaste hobbyist zijn er verschillende plekken op het internet waar hij of zij z’n lol op kan. Zoals Hackster.io: “A community dedicated to learning hardware, from beginner to pro.” Een van de leden van deze gratis community woont in Singapore, waar ook de nodige restricties gelden in verband met het Corona-virus. Zoals social distancing in het openbare leven. Wie zich daar niet aan houdt, kan flinke sancties krijgen: 10.000 Singapore dollars (circa 6.376 euro) of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden. Hackster-lid Makerming heeft er iets op gevonden: de ‘Keep One Meter Away Pocket Distance Alarm‘. Die één meter is overigens makkelijk te veranderen in een andere afstand, zoals de in Nederland vooralsnog geldende 1,5 meter.

Kost nog geen 30 euro

Om de ‘Pocket Alarm’ te maken, is wel wat hardwarekennis vereist plus de open source Arduino-software (Arduino IDE) waarmee de hardware is te programmeren. En een soldeerbout. De verdere benodigdheden:

1 x Seeeduino XIAO bordje met microcontroller (circa 7 euro bij online shops)

1 x Seeed Grove – LED Pack (circa 2,5 euro bij online shops)

1 x Seeed Grove – Time of Flight Distance Sensor (VL53L0X, circa 18 euro bij online shops)

Makerming heeft keurige stap-voor-stap instructies voor het vervaardigen van de Pocket Alarm op Hackster.io geplaatst. Inclusief de broncode voor het softwarematige gedeelte. En voor wie het resultaat in actie wil zien, heeft hij nog een filmpje online gezet. Succes!