Fabriek Saab IIoT

Zo meet je de prestaties van een slimme fabriek

by Redactie IoT Journaal6 oktober 2022

IoT Journaal heeft onlangs een samenwerking afgesloten met het Duitse, in Internet of Things-gespecialiseerde, marktonderzoeksbureau IoT Analytics. Het resultaat? De redactie kan putten uit een schat van informatie die de analisten van het bureau verzamelen. En dat merkt u, als lezer, in de berichtgeving van IoT Journaal! Zoals vandaag. IoT Analytics geeft namelijk inzicht in de vijftien operationele indicatoren waarmee de prestaties van een slimme fabriek (u weet wel, IIoT of Smart Industry) zijn te meten.

Jaarlijks worden er ettelijke miljoenen geïnvesteerd in het verslimmen van productieprocessen en hele fabrieken, door de implementatie van Industrial Internet of Things-toepassingen (IIoT). Marktpartijen zijn daar uiteraard blij mee, want dat levert hen meer omzet en winst op. Maar hoe zit het met de afnemers, degenen die de IIoT-investeringen plegen? Hoe kunnen zij meten of het uitgegeven geld ook daadwerkelijk vruchten afwerpt? Dat heeft IoT Analytics uitgezocht, met als resultaat een lijvig rapport (‘IoT Signals: Manufacturing Spotlight’, gratis te downloaden bij Microsoft).

Belangrijkste operationele indicator?

Wie geen tijd heeft om het rapport van IoT Analytics te downloaden en te lezen, kan echter ook terugvallen op een overzichtelijke infographic met de vijftien operationele indicatoren waarmee de prestaties van een slimme fabriek (u weet wel, IIoT of Smart Industry) zijn te meten. Spoiler alert: De belangrijkste hierin is een stijging in de Overal Equipment Effectiveness (OEE). Met andere woorden: in hoeverre is er met behulp van de IIoT-toepassing een verbetering te zien geweest in de ‘up time’ van de diverse machines en robots in een slimme fabriek. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het kunnen voorspellen van een mankement in een machine.

Top-15-Smart-factory-KPIs-Manufacturing-KPI-vf-min