Overname IoT

Zuid-Afrikaanse operator koopt IoT-partij met ‘Nederlands tintje’

by Redactie IoT Journaal11 november 2019

De Zuid-Afrikaanse mobiele operator Vodacom, onderdeel van het Britse Vodafone, heeft Internet of Things-specialist IoT.nxt overgenomen. Met de transactie is omgerekend ruim 60,7 miljoen euro gemoeid (1 miljard Zuid-Afrikaanse Rand). De overname was reeds eind augustus dit jaar aangekondigd, maar is nu volledig afgewikkeld. De acquisitie heeft ook een Nederlands tintje: IoT.nxt heeft in mei 2017 een vestiging in Den Haag geopend als hoofdkantoor voor zijn internationale activiteiten.

IoT.nxt is in 2015 in Pretoria, Zuid-Afrika, gestart. Oprichters Nico Steyn (CEO), Terje Moen (Business Development Officer) en Bertus Jacobs (Chief Technology Officer) zetten destijds in op het bouwen van een cloud platform bedoeld voor het koppelen en beheren van Internet of Things-oplossingen. IoT.nxt claimde daarbij dat ook oudere apparatuur – zoals oudere machines in fabrieksomgevingen – kon worden opgenomen in een IoT-oplossing. Hiervoor had het bedrijf zelfontwikkelde hardware die aan de bewuste oudere apparaten kon worden toegevoegd. Het IoT.nxt cloud platform bevatte daarnaast API-koppelingen met bedrijfssoftware van partijen als IBM, General Electric, Microsoft en SAP.

Internationale expansie

In 2017 richtte IoT.nxt zijn eerste volwaardige buitenlandse vestiging op in Den Haag. Daarvoor had het bedrijf al een kantoor in de Britse hoofdstad geopend. De Haagse vestiging moest echter als de officiële springplank fungeren voor verdere expansie in de Europese Unie, zo stelde het bedrijf destijds. Nu de overname door Vodacom een feit is, zal IoT.nxt vooralsnog als een apart bedrijfsonderdeel binnen de operator blijven opereren. Het is echter onduidelijk wat voor consequenties de overname heeft voor de Nederlandse operatie en de plannen voor Europese expansie.