Nexiot IoT Blockchain Transport Logistics

Zwitserse combi van IoT en Blockchain mikt op markt Transport & Logistiek

by Redactie IoT Journaal21 maart 2018

Blockchain-technologie in een Internet of Things-oplossing gericht op organisaties die spullen door hun supply chain heen willen kunnen ‘tracken’: het Zwitserse Nexiot claimt met deze combinatie zo’n beetje de eerste te zijn die een dergelijke toepassing op de markt zet.

Met de naam van Nexiot’s IoT-toepassing wordt al direct een tipje van de sluier opgelicht: ‘Distributed Ledger Digital Logistics Solution’. Tja, gebrek aan duidelijkheid kun je de Zwitsers moeilijk verwijten. De DLDLS is ten eerste gebaseerd op sensoren die bijvoorbeeld in treinstellen of vrachtwagens worden gemonteerd. Die sensoren geven elke vijf minuten informatie over zaken als locatie en beweging door aan het Nexiot IoT-cloudplatform. Vervolgens zorgt de geïntegreerde blockchain-technologie in het cloudplatform ervoor dat aan elk ‘event’ een datum- en tijdstempel wordt toegevoegd. Die informatie wordt weer keurig, zoals het bij blockchain betaamt, in een gedistribueerde ‘database’ opgeslagen.

Ook voor geautomatiseerde transacties

Volgens Nexiot biedt DLDLS meer dan alleen maar datum- en tijdinformatie gekoppeld aan gebeurtenissen die door sensoren worden doorgegeven. Het bedrijf voorziet ook dat er geautomatiseerde en geautoriseerde transacties mee kunnen worden gedaan, bijvoorbeeld bij aflevering van een gemonitord product bij de afnemer. Nexiot, dat in 2015 werd opgericht door studenten aan de technische universiteit ETH in Zürich, wil DLDLS onder andere gaan trachten te verkopen aan bedrijven in de Transport & Logistiek-sector.

Impact IoT en Big Data

De collega’s bij het Britse vakblad Port Technology International (gespecialiseerd in informatie over technologische toepassingen bedoeld voor havens en terminals) hebben twee jaar geleden een exclusief interview gehad met Daniel MacGregor (destijds de marketing baas van Nexiot en tegenwoordig de managing director van het bedrijf). Onderwerp: de impact van IoT en Big Data. Videootje!