Over het Internet of Things is al veel geschreven, maar we staan nog maar aan het begin van de ontwikkelingen. De veranderingen die IoT teweeg zullen brengen zijn niet goed te voorspelen, maar dat ons leven erdoor zal veranderen staat vast. Welke impact gaat dit hebben op producten en diensten die geleverd worden? Eildert van Dijken, senior consultant bij het Nederlandse adviesbureau Strict, laat er zijn licht over schijnen.
Dankzij Internet of Things kunnen apparaten met elkaar communiceren en zo het leven voor mensen plezieriger maken (de kachel gaat automatisch aan op het moment dat je bijna thuis bent) maar ook bedrijven kunnen hun diensten efficiënter inrichten. Een mooi voorbeeld is een bedrijf dat aan ongediertebestrijding doet. De medewerkers maken standaard rondes langs alle muizenvallen. Het bedrijf is nu bezig om LoRa-modules toe te voegen, waardoor de muizenvallen zelf een signaal geven als ze iets gevangen hebben. Het proces kan efficiënter worden gedaan door alleen langs te gaan bij die vallen die ook echt een muis hebben gevangen. Daarnaast is het ook mogelijk om op deze manier bij te houden hoeveel muizen gevangen worden in een bepaald gebied. Alle data wordt opgeslagen (‘Big Data’) en met een goede analyse zijn nieuwe inzichten te creëren. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om op plekken met druk muisverkeer gericht andere bedrijven te benaderen en ongediertebestrijding aan te bieden.
Connectiviteit
Veel bedrijven verkopen apparaten die bij klanten worden gebruikt. Of men verkoopt diensten die deels door apparaten worden geleverd. Het onderhouden van de apparaten wordt gedaan op basis van gemiddelden. Maar niet elk apparaat wordt op dezelfde manier gebruikt en storingen worden zelden automatisch doorgegeven. Het toevoegen van connectiviteit is wel een belangrijke verandering die de dienstverlening aan klanten kan verbeteren. Facturering op basis van gebruik, direct langskomen bij storingen, goed plannen van onderhoud zijn enkele voorbeelden die door connectiviteit mogelijk zijn. Eigenlijk blijven de apparaten voor altijd met de fabrikant of dienstverlener verbonden.
Daarnaast vinden we het steeds belangrijker om gebruikers informatie te geven over hun omgeving. Met LoRa-modules wordt in Aarschot (België) nu doorgegeven welke parkeerplaatsen beschikbaar zijn, waardoor gebruikers direct kunnen zien waar ze moeten zijn. Op steeds meer plekken kunnen we sensoren verwachten, omdat de kosten van de modules en de kosten van de connectiviteit sterk afnemen. In de cloud kan deze informatie vervolgens worden opgeslagen, algoritmes kunnen vervolgens de informatie verwerken en beslissingen nemen. Hier wordt in de toekomst veel van verwacht. Een futuroloog vertelde laatst dat dankzij sensoren en algoritmes binnenkort de slimste in de kamer de kamer zelf is!
Netwerken
Voor operators zijn de veranderingen al enorm geweest: vroeger waren mobiele netwerken vooral voor spraak bedoeld, tegenwoordig zijn mobiele netwerken vooral in gebruik voor data. Een mooie uitspraak daarbij: ‘Voice is Noise’. Met andere woorden: spraak is op een mobiel netwerk qua gebruik van bandbreedte tegenwoordig minder dan een procent van het verkeer. In de komende jaren zal het aantal apparaten dat met elkaar gaat communiceren steeds meer toenemen. De meeste apparaten gebruiken een draadloze verbinding naar een gateway, access point of base station, waarna het verkeer via adsl, kabel of glasvezel naar servers en clouddiensten gaat. Voor de draadloze verbindingen zijn veel technologieën beschikbaar. Een overzicht van de belangrijkste is te zien in de onderstaande afbeelding.
Voor bedrijven die op zoek zijn naar de beste vorm van connectiviteit voor hun diensten is een aantal afwegingen belangrijk. Het klinkt heel leuk om een eigen netwerk te bouwen, maar het goed onderhouden van een draadloos netwerk is totaal iets anders dan het onderhoud van een regulier IT-netwerk. En als het draadloze netwerk belangrijk is voor het draaiende houden van de dienstverlening van een bedrijf, moet er op een heel andere manier gekeken worden naar service en onderhoud. Ook de hoeveelheid data, de stroombron (batterijen of lichtnet), de afstand en de betrouwbaarheid spelen allemaal een rol bij de keuze van een oplossing.
Bouwstenen
Misschien is het zinvol om met hulp van buitenaf de eerste stappen te nemen op het gebied van connectiviteit en Internet of Things. Een aantal bedrijven biedt bouwstenen maar ook ondersteuning bij het bouwen van een oplossing. KPN is bijvoorbeeld partner in de IoT Academy, waarbij bedrijven met eenvoudige bouwstenen zelf een connected device bouwen en met behulp van clouddiensten laten werken. Behalve het creëren van awareness is het ook mogelijk om direct met experts in discussie te gaan of een brainstormsessie te houden over hoe connectiviteitsoplossingen het eigen bedrijf kunnen helpen. Een ander interessant bedrijf is het Belgische Productize, een organisatie die het hele proces kan ondersteunen vanaf brainstormen, proof of concept naar prototype en product gereedmaken voor productie. Bij Productize vindt men het prachtig om op basis van een idee een oplossing technisch te realiseren.
Dankzij moderne technieken en ondersteuning van verschillende partijen wordt in de wereld van The Internet of Things heel snel van idee naar nieuw product gewerkt. Alle bouwstenen zijn in principe beschikbaar, de uitdaging ligt in het op de juiste manier combineren om tot een innovatieve oplossing te komen. Wat gaat u doen met connectiviteit om uw producten en diensten te verbeteren?
Proudly powered by: