Zelfrijdende auto

Vodafone start proef autonoom rijdende auto’s in UK

by Paul21 oktober 2016

Operator Vodafone is in zijn Britse thuismarkt proeven gestart met LTE-V2X, een nieuwe standaard voor de draadloze communicatie tussen voertuigen onderling en andere systemen. De kersverse technologie borduurt voort op de reeds bestaande LTE-netwerkinfrastructuur (4G) die in gebruik is voor zowel mobiele data- als spraakcommunicatie. Als de Britse testen zijn afgerond, wordt een dergelijk project in Duitsland opgestart, aldus Vodafone.

De inkt van de door de standaardisatieclub 3GPP offcieel goedgekeurde standaard is nog maar net droog, maar Vodafone heeft het kersverse LTE Vehicle to Everything (LTE-V2X) nu al omarmd. De aangekondigde proeven worden gedaan met speciaal omgebouwde zelfrijdende auto’s die op een particuliere testbaan rondrijden. De operator gebruikt daarmee onder andere hardware geleverd door de Chinese fabrikant Huawei. Het is onbekend wanneer Vodafone de testen verwacht af te ronden.

Het uitrollen van LTE-V2X is relatief goedkoop omdat het in feite een extensie is van de 4G-netwerkinfrastructuur.  Naar verluidt, moet de migratie naar het snellere 5G geen al te grote problemen opleveren voor voertuigen uitgerust met LTE-V2X.

Intelligent Transportation System

Volgens de Vodafone zorgt de nieuwe standaard voor een betere werking van autonoom rijdende auto’s, aangezien de mobiele dataoverdracht sneller en met een kleinere vertraging (‘lag‘) verloopt. Uiteindelijk moeten voertuigen uitgerust met LTE-V2X opereren in een zogenoemd ‘Intelligent Transportation System‘, waarin zaken als verkeersstromen, veiligheid en autonoom rijden in real time worden beheerd en geregeld. Vodafone loopt met zijn Britse LTE-V2X aardig vooruit op de troepen: de Europese Commissie heeft nog geen officiële regelgeving op dit gebied gepubliceerd.