Nederlands initiatief meet ‘social distancing’ met IoT

by Redactie IoT Journaal9 april 2020

De huidige Corona-pandemie heeft verstrekkende gevolgen. Niet alleen nu, maar ook voor de nabije toekomst, aldus experts. Zij stellen dat bijvoorbeeld de ‘anderhalve meter-afstand maatregel‘ nog maanden na het nu bekende einde van de beperkende maatregelen in binnen- en buitenland van kracht blijven. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld kantooromgevingen. En daar speelt een Nederlandse IoT-specialist handig op in met een ‘Distance Sensor’.

De Amsterdamse producent van smart buildingoplossingen SmartEagle, een joint venture tussen IoT-engineeringbedrijf Evalan en IoT-specialist Arend van de Stadt, heeft een oplossing bedacht voor het behouden van de ‘social distance’ binnen kantooromgevingen of andersoortige ontmoetingsplekken waar meerdere mensen elkaar treffen. Uiteraard met behulp van Internet of Things-technologie als basis. Het kersverse product heeft de duidelijke naam ‘Distance Sensor’ meegekregen. In combinatie met een bijbehorende app voor de smartphone, detecteert het als iemand dichterbij komt dan een straal van 1,5 meter. Het een en ander is gebaseerd op een reeds bestaand product van SmartEagle, waarmee kantoorbezetting wordt gemeten. De Distance Sensor is vanaf nu beschikbaar, aldus het bedrijf. Over tarieven kan SmartEagle geen concrete mededelingen doen, zegt CEO Arend van de Stadt: “Het gaat om een oplossing op maat, met bepalende factoren als de ruimte waarin het wordt toegepast. Vandaar dat wij geen standaardtarief hanteren.”

Alarm in vorm van stoplicht

SmartEagle-CEO Arend van de Stadt legt uit: “SmartEagle meet het aantal mensen dat in een ruimte, en zelfs aan een specifiek bureau, zit. Wordt het ergens te druk en komt de 1,5 meter in gevaar, dan gaat er een alarm af. Dit kan in de vorm zijn van een stoplicht dat op oranje of rood springt, of een televisiescherm dat aangeeft dat men afstand moet nemen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een melding in een app of een omroepbericht. De manier waarop dit wordt gecommuniceerd moet bij de organisatie en de situatie passen. Zo zijn er nog vele andere communicatievormen denkbaar.”

Doe-het-zelf varianten

Wie zelf aan de slag wil met een ‘distance sensor’, kan overigens inmiddels terugvallen op diverse doe-het-zelf-initiatieven. Eind maart meldde de redactie van IoTJournaal al een dergelijk project, bedacht door Hackster.io-lid Makerming: de ‘Keep One Meter Away Pocket Distance Alarm‘. Met een beetje handigheid, en een soldeerbout, is een portable afstandsmeter te maken. De kosten? Circa 30 euro voor de onderdelen.