Amazon Go

Amazon zet verder in op ‘IoT-winkels’

by Redactie IoT Journaal20 september 2018

Internetgigant Amazon is van plan om in 2021 rond de 3.000 ‘IoT-winkels’ in de Verenigde Staten operationeel te hebben. Dat stellen anonieme bronnen bekend met de plannen van het bedrijf tegen het financiële persbureau Bloomberg. De winkels volgen het inmiddels in de praktijk geteste ‘Amazon Go’-concept, waarbij menselijk personeel is vervangen door een combinatie van sensoren, videocamera’s en software. Amazon heeft overigens laten weten geen commentaar te willen geven op het bericht.

Begin 2018, na de opening van de eerste ‘publieke’ Go-winkel in het Amerikaanse Seattle, heeft Amazon al laten doorschemeren dat het ‘binnen tien jaar’ zo’n 2.000 vestigingen in de Verenigde Staten uitgerold wilde hebben. Die ambitie lijkt nu naar boven te zijn bijgesteld met een extra 1.000 stuks. Ook wil Amazon, naar verluidt, meer diversiteit aanbrengen in het productaanbod dat in de te openen winkels is te vinden. Op dit moment heeft een Amazon Go (waarvan er nu nog geen tiental in de VS operationeel is) biedt slechts een beperkt aantal producten, met de nadruk op kant-en-klare maaltijden, frisdrank en verse producten zoals brood en melk. Daar moet bij de uitrol van de duizenden nieuwe winkels verandering in komen, stellen de door Bloomberg aangehaalde bronnen. Volgens hen komen er Go-winkels die qua aanbod meer op een doorsnee middelgrote supermarkt lijken.

Nummer drie in markt gemakswinkels

Met de uitrol van 3.000 Go-winkels zou Amazon in één klap de derde grootste ‘convenience store’-keten (‘gemakswinkels’ met een beperkter aanbod dan bijvoorbeeld supermarkten) zijn. Tot grote schrik van concurrenten zoals Walmart, Target en Kroger, die hun beurskoersen direct na het lekken van de Amazon-plannen zagen dalen. Die schrikreactie van beleggers is niet nieuw: na de overname van de bio-supermarktketen Whole Foods Market (350 vestigingen) door Amazon ging de waarde van hun aandelen eveneens naar beneden. De uitvoering van Amazon’s expansieplannen houdt overigens wel in dat het internetconcern een zeer stevige investering moet doen. Het openen van een Go-vestiging kost namelijk een slordige 1 miljoen dollar.

Slim gebruik van IoT

In 2016 startte Amazon met zijn eerste Go-winkel, op het terrein van het eigen hoofdkantoor in de Amerikaanse stad Seattle. Die proef was aanleiding om enkele jaren daarna, in januari 2018, de volgende stap te wagen: de opening van een Go-winkel in het centrum van Seattle, bestemd voor het grote publiek. Het Amazon Go-concept draait om een combinatie van Internet of Things-oplossingen, intelligente software (Artificial Intelligence en Machine Learning) plus de nodige sensoren en camera’s. Klanten kunnen er alleen winkelen als zij een speciale Amazon Go app op hun smartphone hebben geïnstalleerd en daarmee ook een speciale QR-code inscannen bij de ingang van de winkel. In de app staan onder andere de credit card gegevens van de persoon in kwestie, een essentieel onderdeel voor het ‘kassaloze winkelen’. De app houdt tevens bij wat de klant voor boodschappen in het winkelkarretje stopt. Die worden vervolgens, bij het verlaten van de winkel, automatisch op de credit card van de klant afgeboekt. Een ‘kassabonnetje’ wordt daarna naar de app gestuurd.

‘Meer betalen om wachtrijen te vermijden’

Bij de opening van de eerste publieke Go-winkel in Seattle was het Amerikaanse publiek nogal verdeeld in hun mening over het IoT-concept van Amazon. Uit een onderzoek, destijds uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau BI Intelligence, bleek echter wel dat de bevraagde consumenten bereid waren meer te betalen voor hun boodschappen om wachtrijen bij de kassa te vermijden. [Tekst loopt door onder de grafiek]

Hoe werkt ’t dan?

Hoe zo’n Amazon Go-winkel nou in de praktijk werkt? Daarvoor hoeft u niet direct in het vliegtuig te stappen om naar Seattle in de Verenigde Staten af te reizen. Amazon heeft er namelijk een keurig promofilmpje over gemaakt. Videootje!