Deutsche Telekom geeft startsein voor Europese uitrol LTE-M

by Redactie IoT Journaal30 november 2018

De Duitse operator Deutsche Telekom heeft aangekondigd dat het ‘medio 2019’ LTE-M op het Europese vasteland wil gaan uitrollen. Het bedrijf zegt voor deze IoT-specifieke mobiele netwerkinfrastructuur te kiezen omdat het ‘een logische extensie’ is van zijn reeds bestaande LTE-infrastructuur (4G). Ook zou LTE-M zonder al teveel aanpssingen via hetzelfde netwerkfundament als 5G, de snellere opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele data- en spraakcommunicatie, kunnen werken. Deutsche Telekom heeft reeds een andere Internet of Things-netwerkinfrastructuur: NB-IoT. Naar verluidt, blijft de operator vooralsnog beide netwerken aanbieden.

De Europese LTE-M uitrol van Deutsche Telekom werkt ook door bij dochteronderneming T-Mobile. De Nederlandse vestiging van de mobiele dochter van de Duitse operator plukt er eveneens de vruchten van, bevestigt Léon Toet, Chief Commercial Officer T-Mobile Nederland, desgevraagd aan de redactie van IoTJournaal. Volgens de topman is LTE-M ‘complementair’ aan het reeds bestaande NB-IoT netwerk: “NB-IoT is met name geschikt voor het versturen van kleine hoeveelheden data. LTE-M kan prima worden ingezet als er grote datapakketten moeten worden verzonden, zoals videobeelden. 5G is weer ideaal om grote datapakketten in realtime te versturen, of als er een zo gering mogelijke latency nodig is, zoals bij zelfrijdende voertuigen. Wij zijn van plan om de drie netwerkmogelijkheden naast elkaar aan te bieden, elk met een eigen prijsmodel.”

‘Nederland in de kopgroep’

In het officiële bericht van Deutsche Telekom wordt de precieze volgorde van de Europese LTE-M uitrol niet uit de doeken gedaan. Léon Toet zegt echter dat het ‘in de lijn der verwachting ligt’ dat Nederland als één van de eerste Europese landen bij de uitrol wordt meegenomen. “Als je kijkt naar de uitrol van 5G, dan zie je dat wij ons ook in de kopgroep bevinden. Vandaar dat wij de Nederlandse overheid en burgers konden beloven dat als de fusie tussen T-Mobile en Tele2 zou doorgaan, wij als eerste operator 5G in Nederland zullen uitrollen.”

LTE-M hackathon in Den Haag

Net als destijds met het uitrollen van de NB-IoT netwerkinfrastructuur het geval was, heeft Deutsche Telekom voorafgaand aan de LTE-M aankondiging een aantal Europese technologiebedrijven gevraagd om met de netwerkinfrastructuur te experimenteren. Léon Toet: “Wij hebben onlangs in Den Haag een hackathon gehouden, waarbij diverse bedrijven hun IoT-oplossingen op basis van LTE-M konden ontwikkelen en tonen. Dat is een groot succes gebleken.” Dergelijke hackathons (‘Hubraum LTE-M Prototyping Program’ gedoopt) zijn niet alleen in Nederland gehouden, maar ook in Duitsland en Oostenrijk. Daar staan eveneens Deutsche Telekom-testopstellingen van een LTE-M netwerk.

Concurrentie

Deutsche Telekom en dochter T-Mobile zijn niet de enige operators die meerdere IoT-netwerkinfrastructuren in hun portfolio hebben. Zo biedt KPN zowel LTE-M als LoRA aan en heeft VodafoneZiggo LTE-M én NB-IoT in zijn aanbod. VodafoneZiggo stelde bij de introductie van zijn Nederlandse LTE-M netwerk dat het de nodige additionele gebruiksmogelijkheden voor deze netwerkinfrastructuur zag. Om dat het met LTE-M ook mogelijk is spraak over het netwerk te sturen (Voice over LTE), zou het geschikt zijn om gesproken communicatie te combineren met verbonden apparaten, zoals in connected slagbomen of liften.

Interview Léon Toet

Eerder dit jaar heeft Léon Toet in een exclusief video interview met IoTJournaal zijn visie gegeven op de Nederlandse IoT-markt en de rol van ‘zijn’ bedrijf daarin. Videootje!