Nederlandse leverancier Volkswagen: “Techlobby heeft EU verdeeld over communicatiestandaard tussen voertuigen”

by Redactie IoT Journaal29 oktober 2019

Autofabrikant Volkswagen heeft vorige week de jongste versie van de Golf geïntroduceerd, een middenklasser die zich al jaren een verkooptopper betoont. Inmiddels gaat het om de achtste reïncarnatie van de auto. De Duitse fabrikant heeft zijn Golf 8 voorbereid op een ‘connected toekomst’. Internet of Things op wielen, zeg maar. Zo telt het een e-sim voor mobiele (data)communicatie én is het uitgerust met Car2X-technologie. Dat laatste is bedoeld voor communicatie tussen voertuigen en weginfrastructuur zoals verkeerslichten. Het is echter jammer dat verdeeldheid onder de EU-lidstaten voorkomt dat Car2X in de gehele Europese Unie een standaard is. Daarover beklaagt zich in ieder geval Dynniq, het Nederlandse bedrijf dat Car2X-modules aan Volkswagen levert.

De Car2X-standaard gebruikt WLANp-technologie voor de communicatie (tot een afstand van 150 meter in de stad en 800 meter buiten stedelijke gebieden) tussen voertuigen en weginfrastructuur. Het radiosignaal gaat - in tegenstelling tot bijvoorbeeld 4G en 5G - via een frequentie die ‘licentievrij’ is. Ideaal voor een brede invoering binnen een afgebakend gebied als de Europese Unie, vindt Dynniq. Helaas voor de Nederlandse onderneming (ooit een onderdeel van het failliet gegane Imtech) gooien een paar Europese lidstaten hierbij roet in het eten. Het bedrijf beklaagt zich hierover in een recente blog: “Op 4 juli stemde de meerheid van de Europese lidstaten nog tegen de Delegated Act over Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS). Hiermee hebben ze het voorstel van de Europese Commissie over de invoering van directe communicatie tussen voertuigen verworpen. Volgens de Europese lidstaten is de keuze voor de bestaande techniek te vroeg en moet meer tijd genomen worden om alternatieven uit de 5G hoek te overwegen.”

‘Techlobby heeft gewonnen’

Dynniq legt in zijn epistel de schuld voor het afschieten van Car2X door de EU (28 tegenstemmende lidstaten) bij de lidstaten die ‘een omvangrijke autoindustrie’ binnen de landsgrenzen hebben. Om preciezer te zijn: Duitsland, Frankrijk en Italië. Dynniq lijkt te suggereren dat de bewuste lidstaten zich hebben laten overhalen door de lobby van techbedrijven en bepaalde autofabrikanten: “Dit was een ‘win’ voor telecomspelers als Qualcomm, Deutsche Telecom, Ericsson, Huawei en Samsung, die de 5G technologie naar de markt brengen, gesteund door automobiel partijen als BMW, Daimler, Ford en de PSA Group.” Jammer, aldus het bedrij,f omdat de Europese Commissie juist ‘een voorkeur had uitgesproken voor de bestaande wifi-11p standaard voor de onderlinge communicatie tussen auto’s’. In het Car2X-kamp bevonden zich, naast Dynniq, de autoconcerns VW, Renault, Toyota en de chipmaker NXP. Volgens Dynniq was de voornaamste officiële beweegreden voor het tegenstemmen ‘dat de lidstaten vinden dat meer tijd genomen moet worden om een alternatieve techniek te onderzoeken’. Met andere woorden: graag wachten totdat 5G, de opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele communicatie, zijn intrede in de EU heeft gedaan.

‘Onzin om op 5G te wachten’

Zowel Volkswagen als Dynniq vinden het echter onzin om te wachten tot de uitrol van 5G-netwerken binnen de EU. Zo zegt Thomas Biehle, Director of Cooperative Security and Electronic Processes bij Volkswagen, dat de Car2X-technologie er nu al is. Wat uitstel onzinnig zou maken. Daarnaast wijst Biehle op het feit dat de technologie geen data in een backend platform (zoals een IoT-cloud platform) opslaat, waardoor de gegevens beter beschermd tegen kwaadwillenden zouden zijn. Verder stelt Bielhe dat invoering van Car2X - in tegenstelling tot op 5G-gebaseerde oplossingen - geen ‘miljarden euro’s aan investeringen in netwerkinfrastructuur’ vergt. Daarnaast kan de Europese invoering van Car2X ervoor zorgen dat er minder verkeersincidenten zijn én dat hulpdiensten makkelijker en sneller door het verkeer zijn te loodsen. De informatie over filevorming en de nadering van bijvoorbeeld een ambulance wordt namelijk in real-time doorgegeven aan de auto’s die zich in de nabijheid bevinden.

Zoals het een autogigant betaamt, heeft Volkswagen een wervend filmpje laten maken over de nieuwe Golf. Met een blik op de ingebouwde technologische snufjes.