Slimme systemen AI IoT

Onderzoek: Internet of Things leidt tot komst ‘Slimme Systemen’

by Redactie IoT Journaal17 oktober 2017

Internet of Things-oplossingen, gekoppeld met andere technologieën zoals machine learning en kunstmatige intelligentie leiden tot een nieuwe generatie computersystemen: ‘Smart Systems‘. Dat stelt het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Harbor Research vast in zijn jongste rapport ‘Smart Systems and Internet of Things Platforms’. Een samenvatting van het rapport hebben wij gratis voor u klaar staan om te downloaden (31 pagina’s, 4,34 Mb, PDF).

Harbor Research heeft een eigen definitie gemaakt van slimme systemen. Nogal een mondvol, maar de vlag dekt de lading wel, naar onze mening:

“Smart Systems is a new generation of computing systems and information architecture that when combined with artificial intelligence, machine learning and Internet of Things technologies are breaking away from today’s information, computing and telecom (ICT) paradigms to enable intelligent real-world physical systems to be integrated onto networks and the data from machines, sensors, video streams, maps, people, news-feeds and more to become an integral part of all information systems.”

Verscheidenheid

Bent u d’r nog? Mooi. In zijn rapport geeft Harbor Research de nodige uitleg over Smart Systems en de mogelijkheden daarvan. En dat zijn er nogal veel. Teveel om hier allemaal op te noemen. Het rapport behandelt ook de nieuwe platformen waar die slimme systemen op zijn gebaseerd. Volgens Harbor gaat het om een verscheidenheid aan soorten platformen, elk met een specifiek (werk)gebied. De marktonderzoeker heeft een poging gewaagd om dat eens in kaart te brengen:

Overnames, overnames en overnames

Wie het rapport zo eens leest, ontkomt niet aan de indruk dat er een heuse ‘War of the Platforms’ gaande is. Dat komt alleen al tot uiting door de vele overnames die er de afgelopen tijd zijn geweest op het gebied van IoT- en AI-platformen. Daar heeft Harbor Research overigens een overzichtelijke (zij het onvolledige want slechts van 2014 tot en met 2017) infographic aan gewijd. Eyecandy!