T-Mobile claimt landelijke dekking met eigen 5G-netwerk
Operator T-Mobile, onderdeel van de Duitse telecomgigant Deutsche Telekom, kondigt aan dat het vanaf vandaag, 27 oktober, in circa 90 procent van Nederland dekking heeft bereikt met zijn 5G-netwerkinfrastructuur. Het bedrijf is hiermee de tweede telecommer die een dergelijke dekkingsgraad in Nederland claimt. 5G is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om data te up- en downloaden via de smartphone. Experts zien het ook de ideale mobiele netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.
Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland, toont zich (niet geheel onverwachts) tevreden in een officiële reactie: “Voor de veiling hebben we alle benodigde voorbereidingen getroffen om snel te kunnen starten. Direct daarna hebben we alles op alles gezet om onze belofte na te komen. We bieden zelfs eerder landelijke dekking dan vooraf verwacht; dat is vooral fijn voor onze klanten.” De 90 procents dekkingsgraad van T-Mobile’s Nederlandse 5G-netwerk is bereikt door gebruik te maken van de frequenties die in juli 2020 door de Nederlandse overheid zijn geveild. Vooralsnog moet T-Mobiele en zijn concurrenten het stellen zonder de felbegeerde 3,5 GHz band – met name van belang voor de grootschalige uitrol van 5G. Die komt pas in 2022 onder de hamer. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze band boven de denkbeeldige lijn Amsterdam-Zwolle nu nog in gebruik is voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in het Groningse Burum‘, aldus de staatssecretaris. Het bewuste afluisterstation zal ergens in de komende twee jaar worden verhuisd naar een – tot dusver – onbekend land. Volgens experts zal dat naar alle waarschijnlijkheid een plek ergens in Zwitserland zijn.
Vodafone had ‘t al
T-Mobile volgt met zijn huidige aankondiging concurrent Vodafone. Die stelde eind juli 2020 al dat het zo’n 80 procent van Nederland met zijn 5G-netwerk kon bedienen. De stand van zaken bij de van oorsprong Britse operator is overigens te volgen via een speciale pagina waar de ‘actuele dekkingsgraad‘ wordt getoond. Daar is te zien dat er op dit moment nog ‘witte gaten’ zijn in het Oosten en het Zuiden van Nederland. De derde telecompartij in Nederland, KPN, heeft op 28 april dit jaar zijn eigen 5G-netwerkinfrastructuur geactiveerd. KPN stelde dat het vanaf die datum al een 90 procents dekking in de vijf grootste steden in Nederland kon bieden. Voor volledige landelijke dekking bij KPN moet er echter nog tot 2021 worden gewacht. De onderneming heeft verder – als enige – bekendgemaakt dat het direct met drie op de zakelijke markt gerichte 5G-diensten komt: Mobiele dekking op maat, Prioriteit aan bepaalde applicaties en Gegarandeerde bandbreedte.