Use case: Koele biertjes in Kenia? Geen probleem dankzij IoT!

by Redactie IoT Journaal10 maart 2021

Voor veel liefhebbers van bier is de temperatuur van het gerstenat van groot belang. In Groot-Brittannië is een lauwe ‘pint’ de regel. Maar in bijvoorbeeld Kenia geldt weer dat ‘koud’ een prima temperatuur is voor het biertje. Hoe zorg je ervoor als brouwerij dat in dat Afrikaanse land de biertjes in winkels, restuaraunts en cafés op de juiste temperatuur blijven? Makkelijk: daar gebruik je een IoT-toepassing voor. Zoals in de use case van vandaag wordt uitgelegd.

We schrijven anno 2019. Kenya Breweries, de grootste bierbrouwer in Kenia, wil een al ouder probleem nu voor eens en altijd aanpakken. Het gaat om de temperatuur en de voorraad van de bierflesjes in de koelkasten van winkels, restaurants en cafés te monitoren. Geen sinecure. Allereerst betreft het duizenden zo’n koelkasten die verspreid over het land opgesteld staan. Daarnaast is niet iedere uitbater even consequent met zijn bedrijfsvoering. Sommigen schakelen doodleuk de koelkast uit als het even kan. Want dat scheelt weer stroom en dus geld. Weer anderen houden niet bij hoeveel flesjes er nog in de koelkast staan. Resultaat? Gemiste omzetkansen en ontevreden klanten.

‘Connected Coolers’

Bij het vinden van een oplossing had Kenya Breweries één voordeel: het is degene die de bewuste koelkasten heeft geplaatst. De oplossing kwam in de vorm van een IoT-toepassing waarmee de bierbrouwer vanaf één centrale plek zowel de temperatuur als het aantal flesjes kon bijhouden. Het project (dat inmiddels 5.598 koelkasten met sensoren en connectiviteit omvat) werd ‘KBL Connected Coolers’ gedoopt. Safaricom, de operator die de benodigde connectiviteit leverde, maakt onlangs de balans op van de IoT-toepassing, circa één jaar na oplevering. Proost!