AEREA

Aerea rolt SIGFOX-netwerk in Nederland uit

by Paul10 mei 2016

Aerea, leverancier van connectiviteitsdiensten, heeft in Nederland een mobiel netwerk met landelijke dekking voor het Internet of Things uitgerold. Naar eigen zeggen, zijn er al ‘circa 10.000 devices’ op het netwerk actief.

Het netwerk van Aerea is gebaseerd op de technologie van SIGFOX. Hiermee kunnen op grote schaal machines, apparaten en sensoren met een laag energieverbruik veilig en tegen lage kosten met het internet worden verbonden. Via het netwerk is direct roaming gerealiseerd op alle aangesloten SIGFOX-netwerken wereldwijd. SIGFOX concurreert met andere specifieke IoT-netwerkinfrastructuren als LoRa, dat door onder andere operator KPN in Nederland wordt uitgerold. “Er is een grote angst bij ondernemingen als het gaat om het koppelen van devices aan LoRa”, stelt Nicholas van Hoey Smith, CEO van Aerea, “LoRa is namelijk van tijdelijke aard, terwijl organisaties voor IoT juist op zoek zijn naar langlopende contracten. De Franse operator Orange heeft dat bijvoorbeeld onlangs bevestigd: het ziet LoRa als een tussenstation totdat LTE Narrowband kan worden geïmplementeerd. Voor het SIGFOX-netwerk maakt dat overigens niet uit: wij kunnen met chipsets van iedereen overweg. Sterker nog, er draaien al LoRa-devices – muizenvallen om precies te zijn – op ons netwerk.”

Vanaf één euro per jaar

Volgens Van Hoey Smith is ‘zijn’ SIGFOX-netwerk met name bedoeld voor ‘organisaties die op grote schaal met IoT aan de slag willen’. “Niets staat ons in de weg om de komende jaren miljoenen devices aan te sluiten én het bedrijfsleven miljoenen te laten besparen. Om de volgende vloedgolf aan ‘dingen’ te verbinden heb je lage tarieven en batterijen die jaren meegaan nodig. Aerea biedt al connectiviteit vanaf één euro per jaar per device. Wij kiezen er voor om vanaf het begin met een eenvoudig bedrijfsmodel te werken.” Volgens het bedrijf wordt er uitsluitend met één contract en Service Level Agreement gewerkt. Aerea biedt daarnaast standaard API’s ‘voor het ontsluiten van klantdata’.

Tele2 en T-Mobile

De oplossing van Aerea is mogelijk dankzij de open technologiestructuur van SIGFOX, de Franse netwerkprovider van het Low Power Wide-Area Network (LPWAN). SIGFOX-netwerken worden wereldwijd in hoog tempo uitgerold. Een groot deel van Europa en daarbuiten is al voorzien van dekking en miljoenen apparaten en sensoren zijn inmiddels op het netwerk aangesloten. SIGFOX werkt via de Ultra Narrow Band (UNB), een vrije frequentie met zeer hoge capaciteit, die zeer geschikt is voor kort twee-wegberichtenverkeer. In Nederland werkt Aerea, naar eigen zeggen, samen met gevestigde telecomoperators (Tele2 en er lopen tests met T-Mobile), hardware- en platformbouwers. “Het netwerk wordt nu al met succes gebruikt voor parkeersensoren, rookmelders, watermeters en gps-trackers. In totaal gaat het om zo’n 10.000 devices die op het netwerk actief zijn”, aldus Aerea-CEO Van Hoey Smith. Volgens hem tasten organisaties nu nog met name af wat zij met IoT-oplossingen kunnen bereiken. “Je merkt ook dat er heel wat ontbrekende delen zijn als het gaat om devices. Daar wordt volop aan gewerkt, onder andere door bedrijven als Qwiksense, overigens ook een partner van ons.”

WorldMax

Aerea is in 2003 opgericht en kende een vliegende start als leverancier van connectiviteit door de overname van de mobiele netwerkinfrastructuur van WorldMax, destijds een tegenhanger van 4G/LTE en eigendom van de investeringstak van chipgigant Intel. Het bedrijf heeft onlangs twee topmannen uit de telecombranche, John van Vianen (ex-KPN) en Ras Lalmy (voormalig CEO Schiphol Telematics), als investeerders binnengehaald. Het duo is tevens tot de board toegetreden.

Proudly powered by: qm_logo150