Belgische operator bouwt vliegveld Charleroi om tot ‘slimme luchthaven’
De Belgische operator Telenet gaat het vliegveld van Charleroi, circa zestig kilometer ten zuiden van Brussel gelegen, verslimmen. Het bedrijf heeft hiervoor een ‘strategisch samenwerkingsverband’ voor een periode van vijf jaar getekend met Brussels South Charleroi Airport (BSCA), de exploitatiemaatschappij van de tweede grootste luchthaven van België.
De samenwerking tussen de operator en het vliegveld spitst zich, aldus een officiële verklaring, toe op ‘het vlak van Internet of Things‘. De samenwerking moet van de luchthaven van Brussel-Charleroi een heuse ‘digitale koepel’ maken. De voornaamste doelstelling bestaat erin om de werking van de luchthaven te optimaliseren en de totaalervaring van de passagier – van bij hem thuis tot aan de gate – met behulp van digitale oplossingen te verbeteren. Zo wordt werk gemaakt van de ontwikkeling van slimme parkeersystemen (smart parking), de optimalisatie van het publieke WiFi-netwerk en de analyse van de locatiegegevens van de bezoekers. Dat laatste moet de luchthaven in staat stellen om ‘IoT-gebaseerde oplossingen’ te ontwikkelen ter aanvulling van reeds bestaande applicaties, zoals de app ‘CRL Airport’ waarmee onder andere actuele wachttijden aan de security check te zien zijn. BSCA, is in het Waalse gedeelte van België gelegen. Volgens de luchthaven maken dagelijks bijna 25.000 passagiers de gang naar de luchthaven.
Hub voor IoT-oplossingen
De samenwerking tussen Telenet en BSCA moet volgens het duo ook resulteren in ‘een echte gewestelijke hub voor IoT-oplossingen’. De twee willen ‘andere ondernemingen, start-ups en universiteiten aantrekken die met nieuwe diensten en applicaties op de luchthaven zouden willen experimenteren’. Hiervoor wordt het IoT-cloudplatform van Microsoft gebruikt. Het initiatief wordt ook gesteund door de Waalse overheid, getuige een officiële reactie van Pierre-Yves Jeholet, de Waalse minister van Economie en Digitaal: “De transformatie van Wallonië naar een ‘slim en verbonden gebied’ is essentieel om de uitdagingen van morgen aan te gaan, ongeacht die op het vlak van demografie, energie of klimaat zijn. Naast startups en bedrijven zoals Telenet, die de digitale trein hebben genomen, is het noodzakelijk dat ook de overheid een belangrijke digitale speler wordt. BSCA is een belangrijke territoriale speler in Wallonië en met dit project bewijzen we dat nieuwe technologieën het mogelijk maken om nieuwe diensten te ontwikkelen die nuttig zijn voor de burger. Projecten van hetzelfde type zouden overal in Wallonië het licht moeten zien. Wij zijn van plan om een grote oproep te lanceren voor innovatieve projecten voor Waalse steden en dorpen om hun ontwikkeling te versnellen. Zo ondersteunen we de digitale transformatie en de opkomst van ‘slimme’ diensten die nuttig zijn voor de burger.”